Győrfi Pál: közel 800 mentőegység és hét mentőhelikopter van állandó készenlétben

Győrfi Pál: közel 800 mentőegység és hét mentőhelikopter van állandó készenlétben

Egyelőre nincs szükség a mentőegységek számának növelésére, az OMSZ továbbra is készen áll arra, ha valahol súlyosbodna a helyzet.

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére – mondta Győrfi Pál a hirado.hu-nak. Az OMSZ szóvivője hozzátette: „A mentőszolgálat feladata két fő részre oszlik. Egyrészt biztosítani kell, hogy a mentőellátás működőképessége ne sérüljön, másrészt az érintett területeken a mentőkapacitást meg kell erősíteni.”

Ennek érdekében Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyékben már megerősítették a szolgálatot.

„Ezeken a területeken nagyobb kapacitással állunk készenlétben, hogy bármilyen helyzetre gyorsan reagálhassunk”

– tette hozzá a mentőszolgálat szóvivője.

Kiemelt figyelmet kapott a szentendrei mentőállomás, mivel ártérben helyezkedik el. Győrfi Pál elmondta, eddig nem volt szükség a mentőállomás evakuálására, elkészültek azok a tervek, amelyek biztosítják, hogy szükség esetén gyorsan biztonságos helyre költöztethessük az állomást.

Az árvízi védekezés során a mentőszolgálat feladatai közé tartozik még az árterületen fekvő egészségügyi és szociális otthonok, vagy akár az olyan lakóházak kitelepítésében való részvétel is, ahol fekvőbetegek vagy folyamatos kezelést igénylők tartózkodnak.

Hírdetés

Ezen túlmenően az árvízi védelemhez kapcsolódó fizikai munkát végzők egészségügyi ellátását is biztosítják – fordult már elő rosszullét a homokzsákok pakolása közben.

Az OMSZ szóvivője Kisoroszi helyzetét is kiemelte, ugyanis a település jelenleg nem közelíthető meg közúton. Egy felszerelt mentőautót már akkor a településre helyeztek, amikor még járhatók voltak az utak. Most azonban, akárcsak 2013-ban, vízi vagy légi úton tudnak csak segítséget nyújtani.

Annak érdekében, hogy az Országos Mentőszolgálat mindig pontos információkat kaphasson a mentésekhez, az OMSZ főigazgatója részt vesz az árvízvédelmi operatív törzs munkájában – írja a lap. Emellett a vármegyei és regionális mentőszervezetek folyamatos kapcsolatot tartanak a védelmi bizottságokkal, az önkormányzatokkal és még az egészségügyi ellátókkal is.

Győrfi Pál példaként említette az útlezárásokat, amelyekről mindig nagyon fontos a tájékoztatás azért, hogy a mentők a lehető leghamarabb kiérkezhessenek a helyszínekre.

Az országban jelenleg közel 800 mentőegység és hét mentőhelikopter van szolgálatban, állandó készenlétben. A szóvivő elmondta: „A helikoptereket az árvíz idején nemcsak a legsúlyosabb balesetekhez és rosszullétekhez riasztjuk, hanem a földi úton megközelíthetetlen területeken egyéb esetekben is bevethetjük őket.”

Egyelőre nincs szükség a mentőegységek számának növelésére, az OMSZ folyamatosan készen áll arra, hogy azonnal reagáljon, ha komolyabbra fordulna a helyzet. Győrfi Pál szerint a testületnek jelenleg van elegendő kapacitása, az adatok alapján nem nőtt kimagaslóan az árvízzel összefüggésben lévő feladatok száma. Ám ha szükséges, egyes térségekben azonnal tudják növelni a mentők számát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »