Szimpózium, kulturális programok és megemlékezés lesz Aradon

Szimpózium, kulturális programok és megemlékezés lesz Aradon

Szimpóziummal, kulturális programokkal és a Szabadság-szobornál tartandó megemlékezéssel készülnek Aradon a 13 vértanú kivégzésének 175. évfordulójára – derül ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Arad megyei szervezete által közzétett programból.

A nemzeti gyásznapot is magába foglaló, október 4. és 6. közötti ünnepség az Aradi Magyar Napok része. Az aradi magyarság rendezvénysorozatának programjai szerdán elkezdődtek, fő mozzanatuk az október első hétvégéjén tartandó eseménysor, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú honvédtábornokára emlékeznek.

Október 4-én, pénteken Megtorlások címmel szimpóziumot tartanak az aradi Kultúrpalotában a Kölcsey Egyesület szervezésében, melyen neves történészek elevenítik fel a 13 honvédtábornok kivégzésének történelmi eseményeit.

A program szerint Debreczeni Droppán Béla, a budapesti Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, Babucs Zoltán, a Magyarságkutató Intézet főmunkatársa, Fleisz János, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese tart előadást. Az eseményen Ujj János aradi helytörténész, újságíró Az aradi vértanúk emlékezete a világban című könyvét is bemutatják.

Az Arad Megyei Múzeum az alkalomból kamarakiállítással készül a Kultúrpalota díszlépcsőházában, melynek anyaga az Aradi Ereklyemúzeum ritkán vagy soha ki nem állított tárgyaiból áll össze. Ez a szimpózium ideje alatt, és másnap, október 5-én délután tekinthető meg.

Október 5-én 19 órától az aradi színházban a Nemzeti Színház Bánk bán című előadását mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadásra és a koncertre az RMDSZ-székházban igényelhetők meghívók szeptember 23-ától.

Hírdetés

Október 6-án, vasárnap 13.30 órátől látogathatók a megyei múzeumban az aradi vértanúk ereklyéi, 16 órától tisztelgés és koszorúzás lesz a vesztőhelyen, 17 órától szentmise a vértanúk emlékére az Arad-belvárosi római katolikus templomban.

A Szabadság-szobornál 18.30 órakor kezdődik a hagyományos megemlékezés és koszorúzás, a rendezvény fényét újabb kerek évforduló emeli: idén húsz éve, hogy az emlékművet visszaállították eredeti helyére.

Az ezt megelőző hetekben zajló Aradi Magyar Napok több mint félszáz rendezvénnyel várja a partiumi város magyarságát – nyilatkozta a Krónikaonline.ro erdélyi közéleti portálnak Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei szervezetének ügyvezető elnöke. A rendezvénysorozatnak „közösségépítő és -megtartó ereje van”, nemcsak Aradról, hanem a határ menti megye több településéről érkeznek résztvevők – mondta.

Több mint két héten át képzőművészeti tárlatok, színházi előadások, könyvbemutatók, kiállítások, pódiumbeszélgetések lesznek. A közösség tagjai találkozhatnak Fa Nándor vitorlázóval és a középiskolát Aradon végző Székely Csaba erdélyi drámaíróval, a hatodikos magyar diákoknak Világosra szerveznek tanulmányi kirándulást, míg a minorita templomban emlékhelyet avatnak Kelemen Didák XVIII. századik hittérítőnek és írónak, a rend egykori főnökének.

A szórakoztató programok között humorest, gyerekfoglalkozások, íjászat, néptánc, kézművesvásár és koncertek szerepelnek, szeptember 20-21-én a Republic és Curtis lép színpadra.

MTI


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »