Ludovic Orban is indul az államelnök-választáson

Ludovic Orban is indul az államelnök-választáson

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje elnöke tegnap bejelentette, hogy a pártja és a Népi Mozgalom Párt (PMP) között létrejött politikai szövetség jelöltjeként indul az államelnök-választáson.

A parlamentben nyilatkozó politikus kifejtette, hogy az állampolgárokkal szembeni erkölcsi kötelességének érzi ezt a feladatot. Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éves politikai pályafutása alatt végigjárta a ranglétrát, helyi tanácsosként kezdte, később volt házelnök és kormányfő is, és végig a közérdeket szolgálta.

Hírdetés

Orban szerint Románia „egy gyönyörű ország, csodálatos emberekkel és hatalmas fejlődési potenciállal”, de sajnos egy helyben topog a vezetői miatt, akik nem szeretik a hazájukat. „Ezek a politikusok hazugsággal nyerték el (…) a lakosság bizalmát, és a mandátumuk alatt csúfot űztek az emberek reményeiből” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a legfontosabb közjogi méltóságként az államfő feladata irányt adni az országnak és „mozgósítani a nemzet energiáit”.

Az államfőjelölt kijelentette azt is, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă csupán a „nyúl” szerepét tölti be a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára az elnöki tisztségért zajló versenyfutásban. „Véleményem szerint Nicolae Ciucă indulása valójában ajándék a PSD-nek. (…) Az pedig kínos, hogy a liberálisok jobboldali összefogásról beszélnek, miközben kormányon vannak, és egy szocialista miniszterelnököt támogatnak” – fogalmazott Orban.

Az idei parlamenti és államelnök-választásokra politikai szövetségre lépett a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje. Ezt tegnap jelentette be a két politikai alakulat. Eugen Tomac, a PMP elnöke azt nyilatkozta, hogy az új politikai szövetség jobboldali, liberális-konzervatív irányultságú. Kifejtette, hogy a jobboldal kötelessége megoldást kínálni azoknak az embereknek a gondjaira, akik belefáradtak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „szemfényvesztésébe”. „Aki együtt hál a Szociáldemokrata Párttal (PSD), azt nem választhatják meg a jobboldali szavazók” – fogalmazott Tomac. Azt is elmondta, hogy konstruktív tárgyalásokba kezdtek a Jobboldali Alternatíva Párttal és a Maniu-Mihalache Nemzeti Parasztpárttal, mivel fontosnak tartják hogy „minden bátor és becsületes jobboldali erő” közösen győzedelmeskedjen Románia jövője érdekében.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »