Az ipolysági iskolák optimalizálásának margójára

Az elmúlt időszakban egyre több szó esik az iskolahálózat racionalizálásáról, optimalizálásáról. Sok esetben mindez igen összetett és némiképpen kényes probléma. A felvidéki magyar közösségek alapiskoláit és középiskoláit egyaránt érinti.

Nincs ez másként Ipolyságon sem, ahol az iskolák vezetése a várossal karöltve igyekszik a lehető legoptimálisabban hozzáállni a kialakult helyzethez.

Mint ismert,

az oktatási minisztérium már több éve az iskolaügyi hálózat optimalizálását sürgeti.

Ez a gyakorlatban az alacsony diáklétszámú középiskolák iskolaközpontokká alakítását jelenti. A középiskolák fenntartójaként a Nyitra Megyei Önkormányzati Hivatal horizontális síkon szeretné megoldani a kérdést, azaz az egyes középiskolák összevonásával. Míg az optimalizáció másik lehetősége a vertikális síkon történő összevonás, ami az alapiskola és középiskola fúzióját jelenti.

Nyitra megye vezetése minden kétszázötven diáklétszámnál kisebb létszámú középiskolát szeretné összevonni, ez szinte a megye területén lévő összes magyar tanítási nyelvű iskolát érintené. Ez a koncepció kihatással van Ipolyság középiskoláira is, a Szondy György Gimnáziumra, a szlovák gimnáziumra valamint a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskolára.

A Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola központi épületének részlete (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív)

Hírdetés

A fenntartó alapítási jogkörébe tartozó középiskolák racionalizálása és optimalizálása keretében két, különböző tanítási nyelvű gimnázium és a szakközépiskola egyesítésére tett javaslatot.

Ipolyság városa azonban előnyben részesíti a helyi gimnáziumok és alapiskolák összevonását, s az ipolysági középiskolák fenntartójának megváltozását érintő szándéknyilatkozatát már a középiskolák fenntartója felé is benyújtotta.

Így két iskolaközpont jönne létre a városban, egy magyar illetve egy szlovák tanítási nyelvű.

A vegyesen lakott városban nem csupán a városvezetés, hanem a magyar közösség is úgy vélekedik, az alapiskola gimnáziummal való összekapcsolása lehetőséget teremtene egy színvonalas nemzetiségi iskola kialakítására, az oktatási folyamat folytonosságának megvalósítására.

Mindez ösztönző és természetes közeget jelentene a nemzeti, történelmi és kulturális identitás megőrzéséhez – véli a helyi magyar közösség. A mindenkori nemzetiségi nevelés-oktatás célja ugyanis épp ez:  a nemzetiség nyelvén való tanulás, a nemzetiség nyelvének, történelmének, szellemi és anyagi kultúrájának megismerése, a hagyományőrzés és –teremtés, az önismeret kialakítása és persze a nemzetiségi jogok megismerése és gyakorlása.

Az iskolahálózat optimalizációjának ilyen módja pozitívan hatna a közösségre.

A magyar tanítási nyelvű iskolaközpont kialakítása az ipolysági régióban kiemelkedő jelentőséggel bírna a magyar közösség számára.

A közeljövőben bővebben foglalkozunk portálunkon a témával.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »