Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Rendhagyó irodalomóra Szeptember 18-án, szerdán 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban Hegedűs Imre János budapesti irodalomtörténész idén megjelent, Toronyember fekete utakon. Gróf Mikó Imre életregénye című könyvének bemutatójára kerül sor rendhagyó irodalomórának tekinthető előadás keretében. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Kiállítás ARHITECTURA 6. Szeptember 13–20. között zajlik Sepsiszentgyörgyön a 6. Architektúra Biennálé, mely a Human±Nature mottó alatt kínál rendezvényeket a nagyközönség és az építész szakma számára. Ma 17.30-tól a Kovászna Megyei Tanács épülete előtt kerül sor a Human±Nature tematikájú verseny kiállításainak megnyitójára. A kiállításokat a Romániai Építészkamara Brassó-Kovászna-Hargita területi ki­rendeltségének elnöke, Răzvan  Ion Dracea nyitja meg, majd Kovács Kázmér beszél az épített és a természeti környezet kortárs viszonyáról. 18.30-tól a Kokojza kávézóban (Olt utca 5. szám) a Nature in Focus fotókiállítás megnyitója következik. A kiállítás az idei tematikára nevezett amatőr és hivatásos fényképészek munkái közül mutat be húsz alkotást. A zsűrizést Vlad Eftenie építész végezte. A teljes program az arhitectura6.ro honlapon olvasható. TŰZZOMÁNC-KIÁLLÍTÁS. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ emeleti dísztermében szeptember 19-én, csütörtökön 18 órától megnyílik Elekes Gyula tűzzománcművész kiállítása. Az alkotó munkásságát Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja, közreműködik zongorán Gáspár István, a Molnár Józsiás-iskola VIII. osztályos tanulója.

Színház UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a 2024/2025-ös évadot a Patrick Hamilton Gázláng című színműve nyomán készült Derengés című pszichothrillerrel nyitja. Írta és rendezte: Rusznyák Gábor. A 14 év fölöttieknek ajánlott előadás ma 13 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermi stúdiójában lesz látható, szeptember 18-án 20 órától pedig Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színházban a dráMA fesztiválon adják elő. Jegyek válthatók a Vigadó jegypénztárában 10–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Jegyár: 20 lej.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Szeptember 18-án, szerdán 18 órától és szeptember 19-én, csütörtökön 12 órától Daróczi Klarissza egyéni játékát, a sSOHA című előadást láthatja a nagyközönség (rendező: Hatházi András). Ajánlott korosztály: 14 éven felülieknek. Érdeklődni, foglalni a 0757 047 717-es telefonszámon lehet Péter Orsolyánál. Jegyár: 10 lej személyenként. Szervezett csoportok esetén a kísérő pedagógusok belépése díjtalan. Részletek a facebook.com/Cimborák oldalon.

Tánc Évadkezdés a Háromszék Táncszínháznál. Szeptemberben a Lúdas Matyi felújított gyermekelőadásé lesz a főszerep, melynek rendezője a nemrég elhunyt Novák Ferenc Tata. A Fazekas Mihály klasszikus műve alapján készült mese-musicalt a Háromszék Táncstúdióban szeptember 18-án, szerdán 10 órától szervezett előadáson, 19 órától évadnyitó előadáson, 19-én, csütörtökön szervezett előadáson játsszák. Jegyet a központi jegyirodában lehet vásárolni. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn, kedden és szerdán 8–16, csütörtökön 8–17, pénteken 8–15 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Zene ZONGORAKONCERT. Szeptember 19-én, csütörtökön 19 órától rendkívüli zongorakoncertre hívja az érdeklődőket az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellép Sabina Oprea, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora szakos tanára. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni 20 lejért a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).

Hírdetés

Hitvilág TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében. ÉLET A LÉLEKBEN. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián ma 18.45-től 21 óráig, a Krisztus Király-plébánián szerdán 19-től 21 óráig tartják az Élet a Lélekben plébániai imacsoportok találkozóját, melyet élőben közvetítenek az eletalalekben.ro honlap Élő adás menüpontjában; ugyanott a hangfelvétel vissza is hallgatható. ELŐADÁS. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben ma 19 órától Gunagriha, Sri Chinmoy tanítványa előadást tart Spiritualitás a gyakorlatban címmel, amelyre ingyenes a belépés. ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁS. A bodolai katolikus templomban szeptember 18-án, szerdán tartják a felszentelési évfordulót, az örökös szentségimádás napját. BIBLIAMŰHELY. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében szeptember 19-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Biblia­műhely. Té­ma: Bevezetés a Szentírás rejtelmeibe.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Gru 4. (románul beszélő), 16.30-tól Egy cica 10 élete (magyarul beszélő), 18 órától A kegyelem fajtái (román feliratos), 18.15-től Szádra ne vedd (magyarul beszélő), 20.30-tól A holló (magyarul beszélő), 21 órától Longlegs – A rém (román feliratos).

Toborzó médiaműhelybe Új tagokat toboroz médiaműhelyébe a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola. A két éve Kovásznán működő ingyenes képzésre 14–19 éves (VIII–XII. osztályos) diákokat keresnek, akik az ősztől csatlakozni szeretnének a csapathoz. A médiaműhely mentorprogram vezetője idén is Tasnádi Levente filmrendező-forgatókönyvíró, a technikai felszerelést a népfőiskola támogatóinak köszönhetően az egyesület biztosítja. Az érdeklődőket ma 17 órára várják a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében ismerkedő találkozóra, ahol részletesen bemutatják a műhelyt és az idei évad programtervét. Kérdések feltehetők a találkozó előtt is a [email protected] vagy a facebook.com/tasnadi.levi elérhetőségen.

Előadás a meséről Boldizsár Ildikó Dolog elől futsz vagy keresel valamit? – Mesék a felnőtté válásról címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön szeptember 24-én, kedden 18 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Jegyeket elővételben Péter Ilyés Kingától (0742 819 526) és Karácsony Melindától (0741 456 082) lehet vásárolni.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A zaláni ivóvíztartály időszakonkénti tisztítása és fertőtlenítése miatt ma 20 órától szeptember 19-én, csütörtökön 12 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás azoknál a Zalán felső felében lakó fogyasztóknál, akik közvetlenül az ivóvíztartályból kapják a vizet. A beavatkozás célja, hogy az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű maradhasson. Kérik az érintett lakókat, hogy előre készüljenek fel és tároljanak elegendő vizet. UTCALEZÁRÁS. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a Bogáts Dénes utcai 3-as és 4-es számú tömbház lakóinak figyelmét, hogy ma 8–15 óráig aknaemelési munkálatok miatt lezárják a Bolyai János utca felőli bejáratot. SZORGOS KEZEK. A sepsi­szentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Rétyen, szerdán Komollón és Bitán. Honlap: tega.ro. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket szerdán 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Grigore Bălan tábornok úti Dr. Max (telefon: 0752 068 364) patika teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: olegfarmcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »