Mobilgátakkal védik Komáromot

Mobilgátakkal védik Komáromot

Árvízvédelmi készültség van Komáromban is. Hétfőn újra összeült a járási válságstáb, hogy értékelje a legújabb információkat. A vízgazdálkodási vállalat helyi vezetője jelezte, hogy a Szlovák Hidrometerológiai Intézet (SHMÚ) legfrissebb adatai alapján  Duna tetőzése kedden – szerdán várható.

Mint a város közösségi oldalán olvasható: „a bősi gátakat megnyitották, fokozatosan engedik tovább a vizet. A Vágon található gátakon keresztül is engedik a vizet, de egyelőre ez nem jelent veszélyes helyzetet. Mivel 11 évvel ezelőtt a Duna 889 cm-en tetőzött Komáromnál, így a most előre jelzett magasság nem jelent kiemelt veszélyt a városra.”

A másodfokú készenlétet hétfő reggel hirdették ki.

Az adatokat 4 óránként frissítik, ezért változhatnak az előrejelzések. Az illetékesek felhívják a lakosok figyelmét a számokkal kapcsolatosan, hogy akik a Duna állását Komáromnál a magyarországi oldalakon (magyarországi adatokat) figyelik, ott más számokat találnak, mivel a víz szintjét máshoz mérik és a készültségi szintek határértékei is mások. Az itteni szervek az SHMÚ adataira támaszkodnak – olvasható a város közösségi oldalának bejegyzésében.

A válságstáb értekezletén elhangzott, hogy minden illetékes szerv készültségben van, beleértve a tűzoltóságot is.

A vízgazdálkodási vállalat megkezdte a mobilgátak kihelyezését, de több helyen csak előkészítették a záró elemeket, amennyiben szükségesek lesznek. A Duna kiléphet medréből, de Komáromban ez előreláthatólag nem okoz nagyobb gondot.

Hírdetés

Egyes városrészekben (Őrsújfalu) lehetnek vízparti területek, amelyek részben víz alá kerülnek. Komáromban az ártérben található épületekhez juthat be a víz, de a gátfal védi a várost. Az ártérben található épületeknek saját árvízvédelmi terve van, megtették az előkészületeket.

(Fotó: Komárom Város, Facebook)

A vízgazdálkodási vállalat lezárta a Hetes lakótelep mellett található medence zsilipeit, így ott tartják a vízszintet, védve a lakóterületet.

A KOMVaK vállalat jelezte, hogy csütörtök estétől vasárnap éjfélig 104 mm csapadék hullott, amit megfelelően tudtak kezelni, nem jelentkezett sehol nagyobb gond. Továbbra is takarítják a lefolyókat és állandó készenlétben dolgoznak. A Comorra Servis folyamatosan takarítja az utcákat, hogy a szél következtében lehullott levelek minél kevésbé zárják el a lefolyókat.

A KN Smart csapat folyamatosan távolítja el az egyes helyeken leszakadt ágakat, a városi rendőrség is több helyen segített az előkészületekben és a munkában.

Kedden 10 órakor újra összeül a válságstáb és értékeli a fejleményeket, amelyekről folyamatosan tájékoztatjuk a lakosokat.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »