Fico: A házelnök személyét illetően továbbra sem született döntés, a Hlason és az SNS-en múlik

Fico: A házelnök személyét illetően továbbra sem született döntés, a Hlason és az SNS-en múlik

A parlament elnökének személyét illetően továbbra sem született döntés, ez a kérdés egyelőre nem áll úgy, hogy az parlamenti tanácskozásra kerülhessen. A Hlas-SD-nek és az SNS-nek kell döntő szerepet játszania – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a Peter Pellegrini államfővel folytatott keddi találkozója után.

Fico saját elmondása szerint segíti a megegyezést. Elmondása szerint stabilizálni kell ezt a posztot, hiszen ez a második legmagasabb alkotmányos pozíció az államban a köztársasági elnök után.

Hírdetés

„Most nem fogok disputát folytatni arról, hogy hol tartunk, hogy állunk. A tény az, hogy jelenleg ez a kérdés nincs annyira előkészítve, hogy automatikusan a parlament ülésére kerüljön”– nyilatkozta a kormányfő.

A házelnöki poszt Pellegrini elnökválasztási győzelme után üresedett meg. A koalíciós megállapodás szerint a poszt a Hlas-SD-t illeti meg, amely Richard Raši befektetési minisztert szeretné a parlament elnöki székébe ültetni. Az SNS elnöke, Andrej Danko azonban azt tartaná ideálisnak, ha a három kormánypárt töltené be a három legfőbb közjogi méltóság posztját. Fico többször is hasonlóképpen nyilatkozott.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »