Összeütközött két francia vadászbombázó

Összeütközött két francia vadászbombázó

Két Rafale vadászrepülőgép összeütközött a levegőben és lezuhant Franciaország északkeleti részén augusztus 13-án, szerdán – közölték a polgári és katonai hatóságok a Le Monde szerint.

Sébastien Lecornu védelmi miniszter megerősítette, hogy az egyik pilótát épségben megtalálták. A francia légierő közölte, hogy az egyik gépen kétfős személyzet volt, a másikban pedig csak egy, és az egyedül repülő pilótát találták meg. A másik gép személyzetének keresése folyamatban van.

Az ütközés az északkelet-franciaországi Colombey-les-Belles város felett történt. A baleset oka egyelőre nem tisztázott, a helyi prefektúra közölte, hogy a katonai hatóságok később számolnak be az okokról. A két repülőgép a Saint-Dizier légibázison állomásozó Rafale 3/4 Aquitaine átadószázadhoz tartozott, és egy németországi bevetésről tértek vissza. A század fő feladata a francia hadsereg számára pilóták és navigátorok kiképzése.

Patrice Bonneaux, Colombey-les-Belles alpolgármestere arról számolt be, hogy 12:30 körül hangos, szokatlan zajt hallott, amely különbözött a vadászgépek tipikus hangrobbanásától. "Furcsa zaj volt, ütemes hang" – mondta. Az eset miatt lezártak egy közeli erdővel határos utat.

Hírdetés

A sokoldalú képességeiről ismert Rafale vadászrepülőgép a francia fegyveripar egyik bestsellere, a gépeket érintő balesetek ritkák. A korábbi incidensek közé tartozik egy 2007 decemberében Neuvic közelében történt baleset, valamint egy 2009 szeptemberében Perpignan partjainál történt kettős baleset, amely egy halálos áldozatot követelt.

Franciaország több országnak is eladta a Rafale-t, többek között Egyiptomnak, Indiának, Görögországnak, Indonéziának, Horvátországnak, Katarnak és az Egyesült Arab Emírségeknek. Januárban Lecornu bejelentette 42 új Rafale vadászrepülőgép megrendelését, az első szállítás 2027-ben várható.

A francia hadsereg már több mint 230 Rafale-t rendelt a repülőgép hadrendbe állítása óta. Emmanuel Macron elnök sürgette a hadiipari gyártókat, hogy fokozzák a gyártást és az innovációt, mivel Európa igyekszik növelni a fegyverszállításokat, hogy támogassa Ukrajnát az orosz invázióval szemben.

(Le Monde – Portfólió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »