Hivatalosan is megkezdődtek az előkészületek a 2027-es IVT-re Szöulban

Hivatalosan is megkezdődtek az előkészületek a 2027-es IVT-re Szöulban

Július 28-án a szöuli Myeongdong-székesegyházban tartott nyitó ceremóniával és érseki szentmisével ünnepélyesen elindították az ifjúsági világtalálkozó előkészületeit. A nemzetközi találkozóra mintegy 400 ezer résztvevőt várnak.

Több mint ezer fiatal, illetve rajtuk kívül nyolc ország diplomatái vettek részt a nyitóeseményen, amelyet Peter Soon-taick Chung szöuli főpásztor vezetett a dél-koreai főváros székesegyházában, és amelyen részt vett Andrew Soo-jung Yeom bíboros, Szöul emeritus érseke, Job Yo-bi Koo és Paul Kyung-sang Lee szöuli segédpüspökök, valamint Titus Sang-Bum Seo katonai ordinárius is.

Vatican News angol nyelvű szerkesztősége a LiCAS News katolikus portál beszámolója alapján arról ír, hogy a nagyszabú eseményen részt vettek észak-koreai disszidensek, fogyatékossággal élő fiatalok, illetve a hadsereg képviselői is.

Színpompás lobogós bevonulással kezdődött a ceremónia: a fiatalok és a nemzetközi vendégek csaknem kétszáz zászlóval vonultak be a Myeongdong-székesegyházba – ezzel is kifejezve a lelkesedést, valamint hogy Szöul a katolikus fiatalok számára központi szerepet szeretne betölteni.

A főváros érseke hangsúlyozta: fontos bevonni a fiatalokat az esemény előkészületeibe. Az ifjúsági világtalálkozót értékes lehetőségnek tartja a fiatalok számára az egész világon; „a koreai fiatalok számára is lehetőséget kínál a reflexióra és elmélyedésre – mondta homíliájában Peter Soon-taick Chung érsek, aki a helyi szervezőbizottság elnöke is. – Az elkövetkező hónapokban az a legfontosabb, hogy egyesítsük szíveinket, együtt imádkozzunk, és figyeljünk a Szentlélekre, hogy komolyan fel tudjunk készülni erre az utazásra”. A szöuli főpásztor emellett utalt rá:

Az ünnepi szertartás végén, a sok nyelven elmondott imákat követően Giovanni Gaspari apostoli nuncius emlékeztette a híveket, hogy Ferenc pápa reménnyel és együttérzéssel fordul a fiatalok felé: „A Szentatya nagy bizalommal és szeretettel tekint rátok, koreai fiatalokra. Felismeri, mennyire gazdagítjátok az ifjúsági világtalálkozót, és imáival kísér benneteket.”

Gleison De Paula Souza, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának világi titkára pedig arról beszélt, hogyan esett a választás Szöulra, erre a gazdag kulturális örökséget és innovációt ötvöző nagyvárosra.

Hírdetés

A nyitó szentmise után várhatóan felgyorsulnak az előkészületek. Szeptemberre várható az IVT témájának közzététele, az éves ifjúsági világnapon pedig, 2024 novemberében a Vatikánban a portugál fiatalok átadják az IVT jelképeit dél-koreai társaiknak.

A 2027-es szöuli világtalálkozóra mintegy 400 ezer fiatalt várnak. Ez komoly logisztikát igényel, amihez a 2023-as nemzetközi cserkésztalálkozó nehézségeiből is levonják a tanulságokat a koreai szervezők. A 43 ezer cserkész részvételével zajló eseményt egy hőhullám keserítette meg, majd az érkező tájfun miatt idő előtt berekesztették – idézi föl a La Croix. A kudarcért részben felelős dél-koreai kormányzat most külön is biztosította támogatásáról az IVT szervezőit – ezt a nyitóesemény helyszínén a francia RFI rádió szerint személyesen is kifejezte Yu In Chon turizmusért felelős miniszter.

A LiCAS News portál az IVT pozitív gazdasági hozadékairól is említést tesz: az elemzést végző kutatók szerint például 24 725 új munkahely jöhet létre ennek köszönhetően Szöulban és a tágabb régióban. 

Összeállította: Verestói Nárcisz

Forrás: La Croix International; Vatican News/LiCAS News

Fotó: Archdiocese of Seoul

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »