Šimečka felszólította Ficót, ne sértegesse a szavazókat

Šimečka felszólította Ficót, ne sértegesse a szavazókat Mészáros Richárd2024. 07. 06., szo – 08:43

Michal Šimečka, az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) elnöke felszólította Robert Fico (Smer) kormányfőt, hogy ne sértegesse tovább azt a több százezer választót, akik a „szabadság, az egyenlőség és hazánk jobb jövőjének eszméjét” választották. 

„A merénylet utáni első nyilvános beszédében Fico miniszterelnök a liberalizmust és a progresszivizmust a rákhoz hasonlította. Így néz ki az állítólagos megbékélés az ő értelmezésében” – írta Šimečka a miniszterelnök péntek esti, a Szent Cirill és Metód érkezésének 1161. évfordulója alkalmából mondott beszédére reagálva.

A PS elnöke szerint, ha Fico politikai pályafutása során is az általa bírált értékeket követte volna, akkor ma Szlovákia minden ember számára élhetőbb ország lenne.

Kapcsolódó cikkünk

Robert Fico (Smer) kormányfő az ellene elkövetett támadás utáni első nyilvános beszédében értelmetlennek nevezte a progresszív és liberális ideológiákat, amelyekkel szemben fellépést sürgetett.

Hírdetés

A kormányfő Szent Cirill és Metód érkezésének 1161. évfordulója alkalmából rendezett, a Dévény várában tartott országos ünnepségen mondott beszédet.

Fico szerint „a rákként terjedő” progresszív és liberális ideológiák értelmetlenek, és károkat okoznak Szlovákiában, annak érdekében pedig, hogy „gátat szabjanak terjedésüknek”, politikai konszenzusra lehet szükség az Alkotmány módosításáról. 

Mint mondta, a társadalom megosztott, ezért mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy mi történik ma Szlovákiában és Európában. „Európa és Szlovákia még soha nem volt ennyire feldúlt, mint most” – fűzte hozzá. 

Ezután Orbán Viktor (Fidesz) Magyarország miniszterelnökét méltatta, amiért Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott. „Ha az egészségem engedné, nagyon szívesen csatlakoznék hozzá” – jelentette ki Fico, majd a május 15-ei támadást és az ukrán háborút említette.

Szent Cirill és Metód ünnepét a szlovák és szláv történelem egyik legfontosabb ünnepének nevezte, egy nagy fához hasonlítva azt, amely „a hit, a jóság, a bölcsesség és a megbocsátás üzenetével tizenkét évszázada hat a Szlovákiában élőkre”.

Az ünnepségen a legfőbb alkotmányos tisztviselők is részt vettek, beszédet mondott még Peter Pellegrini államfő, Peter Žiga (Hlas), a parlament alelnöke, valamint Bernard Bober kassai érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »