A Fő téren és a Ferencesek terén is megnyitotta kapuit a pozsonyi karácsonyi vásár

A Fő téren és a Ferencesek terén is megnyitotta kapuit a pozsonyi karácsonyi vásár

November 25-én, pénteken megnyitotta kapuot a karácsonyi vásár a pozsonyi Fő téren. Dagmar Schmucková, a főváros szóvivőjének tájékoztatása szerint 18.00 órakor ünnepélyesen is megnyitották a vásárt a Ferencesek terén Matúš Vall főpolgármester részvételével és meggyújtották a fényekete a karácsonyfán is.

A főváros és a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ (BKIS) közös szervezésében zajló Karácsonyi Fővásár december 22-ig tart. A vásárhoz zenei, kulturális és kreatív tevékenységek is társulnak.  Karácsonyi kulturális műsorral a városrészek és a városi szervezetek is készülnek.

Karácsonyi történetek, zenei koncertek

Csütörtökönként a Ferencesek terén felállított színpadon karácsonyi történeteket olvasnak fel szlovák színészek és színésznők előadásában. Pénteken és szombaton zenei koncertek, vasárnap pedig színház, koncert vagy karácsonyi színdarab formájában kínálnak programot a gyerekeknek. A piaco ismét környezetbarát lesz a visszaváltható poharakkal, komposztálható étkészletekkel és a hulladékszelektálással.

A Fővásáron a hangulatot a társadalmi és kulturális élet ismert személyiségeinek népszerű karácsonyi dalaiból összeállított lejátszási listák egészítik ki. A standok között helyet kap a főváros standja is, ahol Pozsony ikonjai limitált különkiadás eredeti tárgyait árulják.

Hírdetés

Segítségnyújtásra is lehetőség van

A karácsonyi vásár teljes ideje alatt gyűjtés zajlik az Vagus civil szervezet számára, és a válogatóállomásokon a visszaváltható csomagolást fogják gyűjteni.

„A piacokon ugyan nem árusítanak majd visszaválható csomagolást, de a piacon egy speciális konténerben ki lehet majd dobni őket“ – magyarázta Shmucková, hozzátéve, hogy minden befolyt összeget a hajléktalanok megsegítésére fordítanak majd.

A város megismerésére idegenvezetőkkel a „Randi a várossal“ elnevezésű tematikus séták egész éves ciklusa keretében a pozsonyi karácsony idején is lehetőség nyílik. A BKIS a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának anyagi támogatásával minden szombaton túrákat készített (hallássérülteknek is) december 17-ig.

A karácsonyi hangulatot idén is kiegészíti a Prímási téri Karácsonyerdő, amelyet a BKIS az ÚĽUV és a Bauhaus partnereivel együttműködve készít elő. A teljes pozsonyi karácsonyi program a www.vianocnabratislava.sk weboldalon található.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »