Ezren próbáltak átjutni Marokkóból a spanyol fennhatóságú Melillába

Mintegy ezren próbáltak illegálisan átjutni a Marokkót a spanyol fennhatóságú Melillától elválasztó határkerítésen kedden, de nem jártak sikerrel – közölte az észak-afrikai spanyol exklávé kormánymegbízotti hivatala.

A tájékoztatás szerint a tömeg a reggeli órákban "szervezetten és több csoportra osztva" közelítette meg a határszakaszt. Nagyrészüket a marokkói hatóságok feltartóztatták, az EFE spanyol hírügynökség információi szerint könnygázt is bevetettek. A kerítésig mintegy négyszázan értek el, de nem jutottak át rajta.

A spanyol oldalon néhány napja erősítették meg a biztonsági erők létszámát, miután a múlt héten három esetben is tömeges határsértési kísérlet történt.

Az első két alkalommal összesen több mint nyolcszáz illegális bevándorlónak sikerült átérnie a spanyol autonóm város területére. Az akciók során a rendfenntartók és a határsértők közül is többen megsérültek.

Azok, akik átjutottak, a helyi ideiglenes befogadóközpontba kerülnek, ahol az azonosítási eljárást követően derül ki, hogy megindítják-e menekültügyi eljárásukat, vagy visszatoloncolják őket Marokkóba.

Hírdetés

Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter a hétvégén a helyszínre utazott, ahol a védelem megerősítése mellett arról is beszélt, hogy ki fogják utasítani azokat az illegális bevándorlókat, akik az érvényes szabályok alapján nem jogosultak védelemre Spanyolországban.

Az észak-afrikai Melillában 12 kilométer hosszan védik kerítések a marokkói-spanyol határt. A hat méter magas dupla kerítéssor, az őrtornyok, a rengeteg kamera, mozgás- és zajérzékelő ellenére minden évben sokan próbálnak meg, illetve jutnak is át a védelmi vonalon, a pengék miatt gyakran súlyosan sérülten.

A mostani akciók előtt utoljára tavaly októberben kíséreltek meg átmászni a kerítéseken. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint 2021-ben szárazföldön 1092-en, tengeri úton 39-en jutottak be illegálisan Melilla területére.

Melilla, és a tőle mintegy 400 kilométernyire nyugatra fekvő, szintén spanyol Ceuta az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa az afrikai kontinensen, és illegális migránsok rendszeresen próbálkoznak ott bejutni az Unió területére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »