Mi fán terem? Zeller

Mi fán terem? Zeller

Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez és még sok minden más. Ismerjük meg közelebbről a zellert! Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

Kezdjük ott, hogy a zellernek a felhasználása szerint többféle változata van: gumós, halványító vagyis szár-zeller és metélő, vagyis a leveléért termesztett zeller is van.

A zeller múltja

A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Ősi iratok tanúsága szerint gyógyászati célokra már az i.e. IX. században is termesztették. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték, a Nemeában rendezett játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték.

Ételek ízesítésére először a római korban használták, bár visszafogottan, mivel egyúttal azt is tartották róla, hogy szerencsétlenséget hozhat. Teljes körű jogát a konyhában csak a XVII. században nyerte el.

A gyógyító zeller

✓ Az ősi (ayurvédikus) orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.

✓ Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.

✓ Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.

✓ A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.

✓ Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

Idénynövény adatbázis

A zeller vásárlása és tárolása

Gumós zeller

Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Szár- és metélőzeller

Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.Felhasználás

A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz – ízesítésre és díszítésre egyaránt. Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle. 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.

5 elemes recept

Sült zeller

4 személyreElőkészítési idő: 8 perc, sütés: 20 percsütésvegán, mindenmentes

Tudom, hogy a zeller nem egy népszerű zöldség. Adj neki azonban akkor is egy esélyt sütve, ha a főtt zellert nem szereted. Teljesen más karaktere lesz ugyanis, ha megsül, és kicsit karamellizálódik a felülete.

Hírdetés

 Hozzávalók

2 közepesen nagy zellergumó, megtisztítva és hasábokra vágva1 evőkanál tisztított vaj / kókuszzsír1 teáskanál só1 evőkanál szójaszószfrissen facsart citromlé1 nagy csokor petrezselyemzöld1 evőkanál pirított szezámmag, mozsárban megőrölve

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt előmelegítjük 200°C fokra légkeverésen vagy 220°C-ra.Forgasd össze a zellerhasábokat sóval, tisztított vajjal / kókuszzsírralTerítsd szét egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon.Tedd a meleg sütőbe, és süsd 25-30 percig. A zeller puhuljon teljesen meg, a külső rétege pedig piruljon meg, enyhén karamellizálódjon.Vedd ki a sütőből, és még forrón forgasd össze szójaszósszal, ízesítsd citromlével.

Tálalás

Szórj rá petrezselyemzöldet. Kínálhatod zöldségpüréhez főételként – ahogyan a képen is látod –, vagy akár halak vagy húsok mellé is remek. Mi nagyon szeretjük, és gyakran készítjük krumpli helyett is.

Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Szárzeller gazpacho

Hozzávalók

8-9 szárzeller megtisztítva, felszeletelve1  nagy piros alma felszeletelve;250ml hideg víz1 ek. citromlé1 tk. só1 kisebb bagett belseje3 ek. hámozott, darált mandula2 ek. olívaolaj

Elkészítés

Az iménti sorrendben pürésítsük a hozzávalókat, majd keverjük bele az olajat, vékony sugárban csorgatva, s dolgozzuk össze a masszát.Az épen maradt zellerszárral díszítve tálalhatjuk.

Borsós zeller (köret)

Hozzávalók

500g zellergumó, megtisztítva, kis kockákra vágva2 ek. vaj1 kis fej hagyma, felvágva300g zöldborsó1 tk. zellersó (só)

Elkészítés

Sós vízben 5 perc alatt főzzük puhára a zellergumó kockákat. (A főzővízből készítsünk tetszés szerint levest.)Nagy lábosban olvasszuk fel a vajat. Dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a borsót és a lecsepegtetett zellert. Gyakori kevergetés közben átforrósodásig pároljuk.Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.Termesztési tanácsok

A zeller a tápanyaggal viszonylag gazdagon ellátott, nedvességet megtartó, de nem túlságosan kötött talajon fejlődik a legjobban. Napos és félárnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

A termesztést megelőző évben komposzttal, illetve szerves trágyával pótoljuk a talaj tápanyagtartalmát. Magas káliumtartalma miatt a sertéstrágya különösen kedvező hatású.

Az adott évben már ne juttassunk ki szerves anyagot, mert az laza szerkezetűvé, betegségekre fogékonyabbá teszi a gumót.

Hidegtűrése gyenge, ezért tavaszi vetésével várjuk meg, míg a talaj kellőképpen felmelegedett. Lassú kezdeti fejlődése és érzékenysége miatt kezdő kertészeknek a piacon vásárolt, egyesével tűzdelt palánták május közepén történő kiültetése javasolt. A gumóképződés érdekében a palántákat sekélyen ültessük.

Erős illatánál fogva a zeller megzavarja a káposztalepke tájékozódását, ezért káposzta, karfiol, karalábé mellé is ültethető, mint védőnövény. Kedveli még a bab, uborka és a paradicsom szomszédságát. Ne ültessük saláta, burgonya és kukorica mellé. Önmaga után legalább négy évig nem kerülhet ugyanarra a területre.

A szárzellert inkább sűrűbben öntözzük. A gumójáért termesztett zellert akár a kezdeti fejlődés után öntözés nélkül is termeszthetjük.

A fejlődő növények közelében óvatosan gyomláljunk. A nyár végén a gumókról előtörő mellékhajtásokat távolítsuk el.

A tenyészidőszak előrehaladtával a gumók kiemelkednek a földből. Ha ekkor óvatosan földet kaparunk rá, a gumók világosabbak maradnak. Betakarítás az első fagyok előtt.

Ha kellően levegősen ültettük a zellert máris nagy lépést tettünk kártevői és kórokozói ellen. A zellerlégy ellen próbálkozzunk kései ültetéssel, és „rejtsük el” a zellert magasabb növények közé.

A levél szeptóriás gombabetegsége meleg és párás időben lép fel. A fertőzött részek azonnali eltávolításával lassíthatjuk a terjedést.

Képek: 5 Elemes Étrend / pixabay.com

Ez a poszt Mi fán terem? Zeller először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »