20. TIFF Kolozsváron: megkezdődött a visszaszámlálás

20. TIFF Kolozsváron: megkezdődött a visszaszámlálás

Július 23. és augusztus 1. között Kolozsvár 20. alkalommal ad otthont a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak, a TIFF-nek. S ha tavaly, a világjárványra való tekintettel kizárólag szabadtéren vetítettek, ezúttal a mozik visszakapják helyüket a műsorban: a Florin Piersic, a Győzelem és a Művész tíz napig áll a nagyérdemű rendelkezésére. 

A szokatlanul korai sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató az eddigieknél kevesebb információt adott a média képviselőinek. Igy például azt, hogy tavalyhoz képest több nagyjátékfilmet, illetve dokumentumfilmet mutatnak be és a kincses város valamint az eddigi Kolozs megyei helyiségek mellett Erdélyszerte, sőt Jászvásáron is vetítenek. A 20. TIFF stílszerűen 20 településen nyit: Kolozsváron, a szászfenesi Lőtér-parkban (Parcul Poligon), a Kolozs megyei Magyarszarvaskendhez tartozó Mórón, Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Maroshévízen, Borsabányán, Besztercén, Nagyváradon, Nagyszalontán, Szatmárnémetiben, Máramarosszigeten, Nagyszebenben, Brassóban, a Brassó megyei Szászkeresztúron, Aradon, Lugoson és Jászvásáron.  
Július 23-án este Cesc Gay Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című vígjátékát vetítik, egy 5 Goya-díjra jelölt alkotást, amelyben olyan ismert spanyol színészeket láthatunk mint Javier Cámara vagy Belén Cuesta. 

Ezúttal Mihai Chirilov ”must see” ajánlatai elmaradtak, a művészeti igazgató csupán néhány román alkotást emelt ki a már említett spanyol filmek mellett. Radu Muntean Întregalde című filmjének az idei TIFF-en lesz a romániai bemutatója, csakúgy mint Daniel Sandu Tata mută munții című alkotásának. Először kerül a nagyérdemű elé a România Sălbatică című dokusorozat (amely a hazai növény-, illetve álltavilágot mutatja be), csakúgy mint Oana Giurgiu Spioni de ocazie című dokumentumfilmje, amely – egyebek közt – a 40-es évek Kolozsvárját korabeli fotókkal és videókkal illusztrálja. Octavian Strunilă a rendezője a Complet Necunoscuți című alkotásnak, amely nem más mint az ismert Perfetti sconosciuti (Teljesen idegenek) remake-je.  
Chirilov szerint nem szabad kihagyni Sion Sono ismert japán filmes legújabb alkotását, a Prisoners of the Ghostland című játékfilmet, amelyben Nicolas Cage is szerepet kapott. 

Idén is 12 alkotás verseng a 10 ezer eurós fődíjért, köztük hazai és magyar filmek is. A zsűri tagja Guillermo Arriaga mexikói forgatókönyvíró (Alejandro González Iñárritu munkatársa) Katriel Schory, az Izraeli Filmalap ügyvezető igazgatója, Scott Coffey amerikai színész, rendező és producer, valamint Maria Popistașu hazai  színésznő, a július 6. és 17. között, Cannes-ban világpremierjét megélő Întregalde főszereplője.

Az idei versenyfilmek között két román alkotás is szerepel. Merész Eugen Jebeleanu rendezői bemutatkozása, Câmp de maci, amelyben egy fiatal csendőr és egy másik férfi kapcsolata előbbi karrierjét veszélyezteti. Bogdan George Apetri Neidentificat című thriller-ének rendőrtisztje egy furcsa és bonyolult esetet nyomoz, amely a sötétség és az erőszak világába vezeti a főszereplőt. 

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje Magyarország idei Oscar-nevezése. Főszereplője egy Márta nevű idegsebész, aki egy olyan férfiért kész feláldozni a karrierjét, aki azt állítja, hogy sosem látta.

A Berlinalén FIPRESCI-díjat nyert Alexandre Koberidze What Do We See When We Look at the Sky című grúz-német drámája, egy elátkozott szerelem története. 

Hírdetés

A The Whaler Boy az orosz Philipp Jurjev első nagyjátékfilmje. A világháló a tundrák elszigetelt közösségeibe is behatol és vele együtt az új világ csodája. A főhős kalandos utazásának célja az interneten megismert lány fölkutatása.  

Elsőfilm az örmény Marat Sargsyan The Flood Won’t Come című alkotása. Hőse egy híres ezredes, aki miután korábban más országok fegyveres konfliktusaiban vett részt, ezúttal saját hazájában kell harcolnia. 

A görög Christos Nikou a rendezője, Cate Blanchett pedig a producere az Apples (Almák) című filmnek. Egy olyan világban vagyunk, amelyben egy agresszív vírus teljes emlékezetkiesést okoz – a téma csak véletlenszerűen esik egybe a mostani világjárvánnyal.

A  Sundance fesztiválon mutatták be a brazil Iuli Gerbase The Pink Cloud (A rózsaszín felhő) című filmjét, amelyben egy egyéjszakás kaland hosszas együttéléssé alakul. A két ismeretlen együtt szigetelődik el egy végzetes természeti jelenség elől. 
Rotterdamban Tiger-díjat kapott az indiai P. S. Vinothraj Pebbles (Kavicsok) című filmje, amelyben egy impulzív férfi mezítláb indul a felesége keresésére. 

Megható történet két különböző korosztályhoz tartozó nő érzelmi töltettel bíró utazása, a spanyol David Martín de los Santos That Was Life című filmje. 

Megtalálni az egyensúlyt a vallásos elhivatottság és a családi kötelezettségek közt: íme a kamasz unokaöccsét örökbe fogadni kénytelen apáca kihívása. A portugál David Bonneville The Last Bath  című drámája is pályázik a Transilvania-trófeára. 

Fekete komédia a lengyel Daria Woszek Marygoround című alkotása, amelyben a klimaktériummal járó hormonális változások próbára teszik egy nő hitét. 

A rendezők szerint idén több szekció, de még több meghívott lesz a TIFF-en, ennek ellenére egyetlen biztos meghívottról esett szó. A világ táncművészetének egyik legnagyobb alakja, az ukrán Szerhij Polunyin először jön Romániába. A 31 éves művész már 19 évesen a London Royal Ballett vezető táncosa lett, de fellépett a moszkvai Bolsoj Színház, a milánói Scala és a müncheni Bajor Állami Balettben is. Filmezett is, a Kenneth Branagh-féle Gyilkosság az Orient expresszen című krimiben láthattuk, továbbá a Rudolf Nurejev életével foglalkozó A fehér holló című drámában. Polunyinnal július 28-án a kolozsvári Diákművelődési Házban szervezett Dancer (rendező: Steven Cantor) vetítése után találkozhat a közönség, míg július 29-én, csütörtökön a bonchidai Bánffy-kastélyban, ahol Sergei Polunin Up, Close and Personal címmel kerül sor különleges eseményre. Amelyen azonban csak azok vehetnek részt, akik a kezdés előtt legkevesebb 10 nappal már megkapták mindkét oltásukat.

A 20. TIFF költségvetése érthető módon sok viszontagság árán állt össze, sokat számított a kincses város polgármesteri hivatalának támogatása: a városatyák a kért 1,5 millióból 1,4 millió lejt szavaztak meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »