1,3 millió ukrán menekült tartózkodik huzamosabb ideje Lengyelországban

1,3 millió ukrán menekült tartózkodik huzamosabb ideje Lengyelországban

A lengyel belügyminiszter-helyettes közlése szerint jelenleg 1,3 millió Ukrajnából érkezett háborús menekült tartózkodik Lengyelországban. Paweł Szefernaker a lengyel rádiónak azt is elmondta,  hogy a statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi időben egyre többen indultak el Ukrajna felé, elhagyva Lengyelországot. Egyúttal az államhatárokon belül is felélénkült a migrációs mozgás.

A tisztviselő aláhúzta: az állami PESEL adatbázisban szereplő 600 ezer munkaképes korú ukrán háborús menekült közül eddig több mint 400 ezren vállaltak legális munkát Lengyelországban. Hangsúlyozta, hogy a varsói kormány a bürokrácia csökkentése végett módosítja a menekültek támogatásáról szóló törvényt. A márciusban hatályba lépett jogszabály tartózkodási engedélyt ad a menekülteknek, valamint biztosítja az oktatáshoz, az egészségügyi és szociális ellátásokhoz való hozzáférést.

Hírdetés

Eközben a lengyel határőrség legfrissebb twitteres üzenete szerint tegnap elérte a 6,26 milliót azoknak a menekülteknek a száma, akik a lengyel-ukrán határon keltek át. A napi határátlépések száma továbbra is magas, 20 000 és 25 000 körül mozog. A kilépők összlétszáma február vége óta elérte a 4,5 millió főt.

Egy új felmérés szerint egyébként a lengyelek 81 százaléka továbbra támogatja a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekültek befogadását. Eközben a válaszadók 75 százaléka úgy gondolja, hogy az ukrajnai orosz invázió közvetlen veszélyt jelent Lengyelország biztonságára – állapította meg a CBOS közvélemény-kutató intézet. A felmérést augusztus 14. és 25. között végezték 1000 résztvévővel – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »