110 tonna élelmiszert juttattak el eddig légi segélyként Gázába

Meghaladta a száz tonnát a légi úton a Gázai övezetbe juttatott brit élelmiszersegély mennyisége.

A londoni védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) eddig tizenegy alkalommal dobott le segélycsomagokat a palesztinok lakta Gázai övezetben.

A csütörtökön végrehajtott legutóbbi művelet során 12 tonna élelmiszer jutott be az övezet északi térségébe, és a RAF A400M típusú katonai teherszállító repülőgépei ezzel együtt eddig összesen 110 tonna élelmet dobtak le ejtőernyővel a helyi lakosság számára – áll a brit védelmi tárca ismertetésében.

A minisztérium szerint az eddigi tizenegy csomag azonnal felhasználható készételeket, vizet, rizst, konzervtermékeket és lisztet tartalmazott.

A tájékoztatás kiterjed arra is, hogy a gázai légi segélyműveletekhez a brit légierő 120 ejtőernyőt használt fel.

Nagy-Britannia márciusban kezdte el a gázai lakosság számára összeállított élelmiszercsomagok ledobását az övezet különböző pontjain. A RAF teherszállító repülőgépei a jordániai Ammánból szállnak fel.

A londoni védelmi minisztérium csütörtök esti tájékoztatása szerint az így bejuttatott szállítmányokat a Gázai övezet északi partjai mentén dobják le. A ledobási zónákat előzőleg rendszeresen átvizsgálják, nehogy civilek sérüljenek meg a művelet során.

Hírdetés

David Cameron brit külügyminiszter a védelmi tárca ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában leszögezte ugyanakkor, hogy a szükséges mennyiségű humanitárius segélyt csak szárazföldi úton lehet bejuttatni a Gázai övezetbe.

Cameron szerint biztató módon emelkedik az övezetbe bejutó segélyszállító teherautók száma, de további lépésekre van szükség annak érdekében, hogy még több segélyszállítmányt lehessen átjuttatni és biztonságosan szétosztani.

Grant Shapps brit védelmi miniszter a tájékoztatáshoz fűzött állásfoglalásában leszögezte: London nyomást gyakorol Izraelre további szárazföldi átkelők megnyitása érdekében.

Nagy-Britannia eddig több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott szárazföldi úton a Gázai övezetbe, és a térségbe küldött egy teljesen felszerelt tábori kórházat is brit orvosi és ápolószemélyzettel.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A Hamász fegyveresei a Gázai övezetbe hurcoltak 240 túszt, akiknek a többsége még mindig nem került haza.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »