1,1 milliárdos osztalékot vettek ki Orbán apjának állami építkezésekre is szállító cégéből, Tiborcz 1,2 milliárddal gazdagodott

1 milliárd 136 millió forint osztalékot vesznek ki a Dolomit Kőbányászati Kft.-ből a tavalyi év eredményei után – derül ki a cég frissen leadott mérlegéből. A Dolomit Kft. Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltsége, az üzletember tulajdoni hányada meghaladja az 50 százalékot. A Dolomit Kft. a 2020-as évet 3 milliárd 513 millió forintos árbevétellel és 1 milliárd 136 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A 2019-es év sem alakult rosszul a Dolomitnak, akkor 4 milliárdos forgalom mellett 1,8 milliárd forint adózott eredményt hoztak össze, amit ki is vettek a cégből osztalékként, írja a 24.

Tavaly szeptemberben írta meg a Direkt36, hogy dokumentumok tanúsága szerint a gánti bányacégtől vásároltak építőanyagot az egyik legdrágább állami útépítéshez, az M4-es munkálataihoz. A Dolomit Kft. gánti bányájából szállítottak zúzott követ az útépítéshez, többek közt ebből a kőből készült az M4-es aszfaltkeveréke, az út padkája és a leállósáv is. A dokumentumok szerint

  • Orbán Győző gánti bányacégétől, a Dolomit Kőbányászati Kft.-től rendeltek építőanyagokat az Abony-Fegyvernek szakaszhoz, majd miután itt leállították a munkát, az M4-es más szakaszain kezdett dolgozni a cég.
  • Az Orbán-cég építőanyagait szállították az Üllő–Albertirsa, és az Albertirsa–Cegléd közötti szakaszra (az előbbit 52,1 milliárd forintból az Euroaszfalt és a Duna Aszfalt konzorciuma, az utóbbit pedig 20,5 milliárd forintból a Colas csoport építette).
  • Ugyancsak a Direkt36 írta meg, hogy a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai. Polt Péter legfőbb ügyészt Vadai Ágnes (DK) a Direkt 36 írása alapján arról kérdezte, szabályos lehet-e, hogy Orbán Viktor édesapjának bányacége drágábban árulja termékeit, mint riválisai. A rendőrség nem indított nyomozást.

    Tiborcz 1,2 milliárd forint osztalékkal gazdagodott

    Hírdetés

    Ezúttal 1,2 milliárd forintos osztalékot vett ki a BDPST Zrt. nevű cégéből Tiborcz István, a miniszterelnök veje. Volt ez már több is, mutat rá az Mfor.

    Csinos, de a 2019-eshez képest kevesebb profit jött össze 2020-ban Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél, de azt szinte az utolsó fillérig ki is vette a cégből a "sikeres vállalkozó". Míg a 2019-es 4,8 milliárd forint adózott eredmény után legutóbb 2,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosnak, a 2020-as 1,2 milliárd forintos profitból 1,2 milliárd forint osztalékot hagytak jóvá a május 21-i közgyűlésen – derül ki a cég beszámolójából.

    Ezzel Orbán Ráhel férje biztosan előrébb léphet a 100 leggazdagabb magyar listáján, amelyen legutóbb 35,8 milliárdos vagyonával a 32. helyen szerepelt. Ugyanakkor ez az 1,2 milliárd forintos profit és osztalék csak a 2018-as szintnek felel meg, hiszen 2017-ben 4 milliárd forint, 2018-ban pedig csupán 1 milliárd forint jött össze, és osztalékot nem is vettek ki a cégből.

    A cég jövőjét talán nem befolyásolja a koronavírus-járvány.

    "Kijelentjük, hogy a felmérésünk és értékelésünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással a Társaság rövid távú pénzügyi- és likviditási helyzetére, az eszközök mérlegben bemutatott értékelésére, valamint a Társaság ezen időszakon belüli üzleti működésére, amelyek lényegesen befolyásolnák, vagy lényegesen bizonytalanná tennék a Társaságnak a vállalkozás folytatására vonatkozó képességét, illetve annak a mérlegkészítés időpontjában való megítélését ugyanezen időszak tekintetében" – derül ki a beszámolóból.

    A BDPST idén nagyon aktív: a koronavírus-járvány kellős közepén döntött úgy a miniszterelnök veje, hogy új vállalkozásba kezd. Az új cégét pedig Dorottya Residences Zrt.-nek hívják. A társaságot február 1-én jegyezték be, székhelye a Pasaréti úton van, jegyzett tőkéje 7,2 millió forint. azt már régóta lehet tudni, hogy Dorottya Hotel & Residence néven fut Tiborcz István legnagyobb aktuális beruházása a Vörösmarty tér szomszédságában. Tiborcz István BDPST Zrt. nevű cégének már van BDPST-Serbia Zrt. és BDPST-Poland Zrt. névre hallgató társasága is, amelyekkel a szerb és a lengyel piacot hódítanák meg.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »