Zelenszkij: Putyin békejavaslata ultimátum

Zelenszkij: Putyin békejavaslata ultimátum

Zelenszkij: Putyin békejavaslata ultimátum Mészáros Richárd2024. 06. 14., p – 19:06

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az Interfax-Ukrajina hírügynökség idézett.

Putyin pénteken ismertette az orosz békefeltételeket. Kijelentette, hogy Oroszország tűzszünetet hirdet és tárgyalásokat kezd Ukrajna elleni háborújának befejezéséről, ha Kijev beleegyezik NATO-csatlakozási ambícióinak feladásába, és átadja Oroszországnak teljes egészében azt a négy megyéjét, amelyre Moszkva igényt tart.

Kapcsolódó cikkünk

Oroszország területi követeléseinek elfogadásához kötné a fegyverszünetet, valamint ahhoz, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-csatlakozásról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy azonnal elrendeli a tűzszünetet Ukrajnában, ha az ukránok elkezdik a csapataik kivonását a Moszkva által 2022-ben bekebelezett négy megyéről, és lemondanak a NATO-hoz való csatlakozásról – számolt be az AP nyomán a HVG. Oroszország egyik, formálisan magához csatolt megyének sem uralja a teljes területét.

„Azonnal megtesszük” – mondta Putyin a fegyverszünetről követeléseik teljesülése esetén az orosz külügyminisztériumban tartott beszédében.

Az oroszok feltételei minden bizonnyal elfogadhatatlanok Ukrajna számára, mivel ők azt szeretnék elérni, hogy Oroszország vonuljon ki a megszállt területekről, valamint a katonai szövetséghez való csatlakozásról sem mondanának le szívesen.

Hírdetés

Putyin arról is beszélt, hogy javaslatát a háború „végleges megoldásának” szánja, nem csak a jelenlegi állapotok befagyasztását szeretné elérni. A békekötéshez már szélesebb körű feltételekről beszélt, többek között garanciákat szeretne Ukrajna atommentességére, katonai képességeinek korlátozására és az országban élő orosz nyelvű kisebbség érdekeinek védelmére, a nyugati országoknak pedig meg kellene szüntetnie az Oroszország elleni szankciókat.

„Azt sürgetjük, hogy lapozzunk tovább a történelemnek erről a tragikus lapjáról, és kezdjük meg lépésről lépésre helyreállítani az egységet Oroszország, Ukrajna, és egész Európa között” – mondta Putyin a javaslatáról. Szerinte ha Kijev és nyugati szövetségesei elutasítják a javaslatát, akkor őket terheli a „politikai és morális felelősség” a vérontás folytatásáért.

(HVG)

„Most látjuk, hogy amit (Putyin) csinál, az a nácizmus újjáélesztése. Ez a nácizmus új hulláma, az orosz nácizmus. Azt akarja, hogy adjuk fel a megszállt területeinket, de szeretné a még nem megszállt területeinket is. Hazánk régióiról beszél, és nem áll szándékában leállni” – mondta Zelenszkij, aki a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Olaszországban.

Szerinte ez ugyanaz, mint amit Hitler tett, amikor azt mondta a második világháború idején: „Adjátok nekem Csehszlovákia egy részét, és ezzel minden véget ér”. Az ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy akkor azonban Lengyelország és Európa megszállása következett. „A nácizmusnak ez az új hulláma soha nem áll meg. Nem szabad bízni ezekben az üzenetekben, mert Putyin ugyanazt az utat követi. Ma négy régióról beszél, korábban még csak a Krímről és a Donbászról volt szó. Nem érdekli, hogy mi történik az emberekkel, ez a nácizmus új arca” – tette hozzá az államfő.  

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az X-en reagált Putyin békefeltételeire. Leszögezte, hogy nincsen semmiféle új „békejavaslat” Oroszországból, Putyin csak „az agresszorok standard gyűjteményét adta elő, amit már sokszor hallottunk”. „Beszédének tartalma meglehetősen sajátos, rendkívül sértő a nemzetközi jogra nézve, és abszolút ékesszólóan mutatja, hogy a jelenlegi orosz vezetés képtelen megfelelően felmérni a valóságot” – írta a politikus.

Értelmezése szerint Putyin a következőket javasolja Ukrajnának: „Add ide nekünk a területeidet, add fel szuverenitásodat, hagyd magad védtelenül, azaz ne csatlakozz semmilyen szövetséghez, teljesen és azonnal szüntess meg a nyugati országokkal együtt minden szankciót, hogy megtölthessük militarizált gazdaságunkat, és többet fektethessünk információs provokációkba szerte a világon”. Podoljak szerint ez nem valódi békejavaslat, és Moszkva nem vágyik a háború befejezésére, arra viszont igen, hogy „ne fizessen meg ezért a háborúért, és új formátumban folytathassa azt”. Ezért ismételten arra kért mindekit, hogy „szabaduljon meg az illúzióktól, és ne vegye komolyan a józan észt sértő orosz javaslatokat”.

Az ukrán külügyminisztérium a honlapján kiadott közleményében jelzésértékűnek nevezte, hogy az orosz javaslat épp a Svájcban megrendezendő globális békecsúcs előestéjén hangzott el, amelyre amúgy Moszkvát nem hívták meg. Kijev szerint Moszkva célja éppen az, hogy megakadályozza a világ vezetőinek részvételét a rendezvényen.

„Meggyőződésünk, hogy minden békeszerető ország, amely tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát és őszintén törekszik a béke helyreállítására Ukrajnában, tisztában van az orosz kijelentések valódi indítékaival, és nem hagyja magát félrevezetni. Putyin nem békét keres, hanem a világ megosztását. Oroszország tervei nem a békéről szólnak, hanem a háború és az agresszió folytatásáról Európában, Ukrajna megszállásáról és az ukrán nép elpusztításáról. Ukrajna soha nem akarta ezt a háborút, és a világon mindenkinél jobban akarja, hogy véget érjen. Ahhoz viszont, hogy Oroszországot az agresszió feladására kényszerítsük, egyetlen ország erőfeszítései nem elegendőek. Államok hatékony nemzetközi koalíciójára van szükségünk, amely osztja az igazságos béke alapelveit” – írta a tárca. Kiemelte: emiatt rendkívül fontos, hogy minél több ország képviseltesse magát a svájci csúcson, és „Oroszországot ultimátumainak feladására, jóhiszemű tárgyalásokra kényszerítse, az Ukrajna elleni szörnyű rakétatámadások közepette tett propagandanyilatkozatai helyett”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »