NATO-főtitkár választás: Szlovákia Mark Ruttet támogatja, de segítséget vár a légtérvédelmben

NATO-főtitkár választás: Szlovákia Mark Ruttet támogatja, de segítséget vár a légtérvédelmben

Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását támogatja – jelentette be Peter Pellegrini államfő kedden az Európai Tanács rendkívüli ülése után.

Pellegrini emlékeztetett, hogy eddig két jelölt volt a NATO-főtitkári posztra, Mark Rutte, valamint Klaus Iohannis román államfő.

Pellegrini hozzátette, Szlovákia természetesen kelet-európai főtitkárt is elfogadhatónak tart. „Miután mindkét jelölttel egyeztettem, és Robert Fico kormányfővel is beszéltem, bejelenthetem, hogy Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő megválasztását támogatja” – mondta Pellegrini.

Hírdetés

Hozzátette, a támogatás fejében Szlovákiának az a kérése, hogy Rutte a NATO vezetőjeként gondoskodjon a szlovák légtér védelmének biztosításáról.

„Szlovákiának jelenleg nincs semmilyen légvédelmi rendszere, ezért Ruttéval arról tárgyaltunk, ha megválasztják főtitkárnak, támogassa a szlovák légtér védelmének bebiztosítását, legalább addig, amíg Szlovákia ezt nem lesz képes saját kapacitásaiból megoldani. Rutte kifejezte hajlandóságát, hogy foglalkozzon ezzel a témával” – magyarázta a szlovák államfő.

Pellegrini hozzátette, emellett azt kérte Ruttétól, hogy megválasztása után az alacsonyabb vezetői szintek betöltésénél vegye figyelembe a földrajzi megoszlást is.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »