Vonattal érkezett Kijevbe Macron, Scholz és Draghi

Vonattal érkezett Kijevbe Macron, Scholz és Draghi

Az ukrán fővárosba utazott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő – jelentette csütörtökön a La Repubblica című olasz napilap.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes (j2) üdvözli Emmanuel Macron francia elnököt a kijevi vasútállomáson 2022. június 16-án. Macron Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő társaságában Lengyelországból érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik majd. (Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin)

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi „éjszakai találkozót” tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt továbbutaztak Kijevbe – számolt be a ZDF.

A francia elnök hivatala megerősítette, hogy a három vezető együtt szállt fel a Kijevbe tartó különvonatra. Látogatásuk megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Hírdetés

Olaf Scholz érkezésekor Berlin támogatásáról biztosította Ukrajnát. A kancellár kifejtette:„nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség – a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy”. A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges.”

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait, „mert ez a cél”.

Macron érkezése után azt mondta, hogy „ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak”.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státus megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »