Ukrajnában behívóval és frontszolgálattal fenyegetik meg a korrupcióról cikkező újságírókat

Ukrajnában behívóval és frontszolgálattal fenyegetik meg a korrupcióról cikkező újságírókat

Egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dicshimnuszokat zengett az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, és Ukrajnát kvázi uniós tagnak nevezte, a Politico közölt egy rá nézve sem túl hízelgő cikket arról, hogy az ukrán korrupcióellenes hatóságokat és a korrupcióval foglalkozó újságírókat katonai behívóval vagy gyűlöletkampánnyal próbálják megfélemlíteni. Ráadásul többen a kormányt és az elnöki palotát teszik felelőssé a megfélemlítésekért.

Jevgenyij Sulhat ukrán oknyomozó újságírót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei egy bevásárlóközpontban tartóztatták fel, hogy a kezébe nyomjanak egy behívót. Az ok, hogy Sulhat egy SZBU-val kapcsolatos korrupciós ügyről akart cikket írni. Az alig burkolt fenyegetés még az oknyomozás nyilvánosságra hozatala előtt történt.

Az esetre még áprilisban került sor, Sulhat elmondása szerint közvetlenül azután, hogy a cikk miatt felhívta az SZBU-t, hogy az is elmondhassa saját verzióját a sztoriról. Az újságíró a behívót nem fogadta el, helyette feljelentést tett.

Hasonló trükköket a karhatalom Ukrajnában mindennap alkalmaz. Ukrajna háborúban áll, rengeteg pénz cserél gazdát, rengeteg láncszemen keresztül, rengeteg lehetőséggel a korrupcióra. Ráadásul nem csak az ukrán adófizetők pénzét, de a Nyugatról kapott milliárdokat is megdézsmálhatják – ha nem így lenne, akkor a nyugati országok és az USA nem hozott volna létre megfigyelő csoportokat az Ukrajnának nyújtott támogatások felügyeletére.

Ahogy a harctéri helyzet egyre rosszabb, és a jelenleg regnáló politikai apparátus pozíciója gyengül, úgy érvényesül az a törvény, amiről egy név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta: Kijevben úgy lopnak, mintha nem lenne holnap. Tegyük hozzá, minél közelebb érzik véget a korrupt elemek egy rendszerben, annál jobban igyekeznek megszedni magukat, amíg még lehet.

A Politico cikke pedig nem kevesebbet állít, minthogy újságírókat, korrupcióellenes aktivistákat, kormánykritikus civil szervezeteket a karhatalom egyszerűen behívóval fenyegeti meg. Mivel ma egy ukrán katona átlagos „élettartama” a fronton alig pár óra, a behívó lényegében egy halálos fenyegetést jelent.

Az ukrán kormány állítja, nincs köze az incidensekhez és reagálni fog – ha ilyenekre sor kerül.

„Úgy gondolom, hogy elfogadhatatlan a büntetőhatóságok hatásköri visszaélése bármely személy kárára, beleértve az aktivistákat is, és az ilyen eseteket haladéktalanul jelenteni kell az illetékes szerveknek”

mondta Oleg Tatarov, az elnöki hivatal helyettes vezetője, akit a legbefolyásosabb kör tagjának tekintenek.

Hírdetés

Csakhogy állítólag épp Tatarov volt, aki büntetőeljárást eszközölt ki a katonai szolgálat elkerülése vádjával Vitalij Sabunyjin, a Korrupcióellenes Műveleti Iroda vezetője ellen. A vád szerint jogtalanul úszta meg a frontszolgálatatot és kapott biztonságos pozíciót a fővárosban. Hivatalos Sabunyjin ellen harcoló alakulatból történő illegális távozás és a katonai szolgálat kijátszása kapcsán indult eljárás.

A korrupcióellenes iroda embere természetesen mindent tagad.

„Miért van a nyomomban az elnöki iroda? Talán azért, mert arról beszéltem, hogy Tatarov hogyan irányítja az ukrán bűnüldöző szerveket? Vagy azért, mert a Korrupcióellenes Műveleti Iroda módszeresen megakadályozza a hatóságok antidemokratikus intézkedéseit?”

írta Sabunyjin a facebookon.

Márciusban Olekszandr Salizsenko, a politikai korrupcióra szakosodot Chesno portál főszerkesztőjét katonai sorozóbizottság elé cibálták, és meg kellett magyaráznia, hogy miért nem jelentkezett katonai szolgálatra. Úgy, hogy Salizsenkonak négyes stádiumú rákja van, ami miatt egyszer már elutasították sorozási kérelmét, mikor önkéntesként jelentkezett.

De ennyivel nem úszta meg. A kormánymédiában lejáratókampányt indítottak ellene, hogy elhiteltenítsék munkáját.

Nem ő az egyedüli, akit így meghurcolnak. A korrupcióról író újságírók ellen nem csak behívókkal lépnek fel az állami szervek, hanem zaklatással. Például rájuk sütik a katonai szolgálatot elkerülők bélyegét, teleplakátolják a házukat, lakásukat vádló röplapokkal.

„Különböző megfélemlítési módszereket vetnek be az újságírók elrettentésére, és persze mindig ott van a legerősebb érv, hogy a frontvonalba szállíthatnak”

mondta Jurij Nyikolov oknyomozó újságíró, aki szerint az újságírók ellen fellépő személy nagyon közel állnak az elnöki hivatalhoz, és ő maga azért vált célponttá, mert a védelmi minisztérium katonai beszerzésével kapcsolatos korrupciós ügyekről számolt be. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök természetesen tagadja felelősségét, és „megengedhetetlennek” nevezte az újságírók elleni fellépést. Ez a retorika a sajtóban jól mutat, gyakorlati haszna azonban belföldön nincs – külföldön pedig magas az ingerküszöb, nehogy kiderüljön, hogy egy velejéig korrupt országba döntenek tízmilliárdokat évente az adófizetők pénzéből.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »