„Patkányok között tartottak fogva Magyarországon” – sajnáltatja magát a magyarverő antifa

„Patkányok között tartottak fogva Magyarországon” – sajnáltatja magát a magyarverő antifa

Sok lehetséges kimenetelre gondoltam, de ami valójában történt, az meghaladta a képzeletemet. Úgy vélem, hogy sokan azok közül, akik rám szavaztak, azért tették ezt, mert őszintén aggódnak a szélsőjobb előretörése miatt, és részben ezt akarták kifejezni azzal, hogy egy nyíltan antifasiszta jelöltet támogattak – mondta Salis a The Guardiannek.

Ez volt az első interjú, amit Olaszországba való visszatérése után egy külföldi lapnak adott. Arra is figyelmeztetett, hogy ügye még nem ért véget.

„Valójában azt reméltem, hogy az egésznek sokkal hamarabb vége lesz. Pontosabban még korai lenne kimenetelről beszélni, mert a pert csak az európai parlamenti képviselői ciklus idejére, tehát öt évre függesztették fel. Ráadásul a magyar hatóságok kérhetik a mentelmi jog felfüggesztését” – tette hozzá.

Ilaria Salis 15 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, egy olyan börtönben, amely elmondása szerint patkányoktól és bogaraktól hemzsegett, napokig nem mosakodhatott, és nem kaphatott sürgős orvosi ellátást.

Májusban engedték ki házi őrizetbe, amikor megkezdődött a tárgyalása. A The Guardian arról is beszámolt, hogy Salist egy budapesti falfestményen felakasztva ábrázolták, szélsőjobboldali aktivisták pedig a Telegramon azt írták, hogy kerekesszékbe akarják ültetni.

„Ez természetesen nagyon kemény időszak volt, egy olyan élmény, amely próbára tett, és még mindig nem épültem fel teljesen. Egy ilyen hosszú, a vádakhoz képest teljesen aránytalan büntetés lehetősége megijesztett, és még mindig nagyon megijeszt. Emlékszem, amikor a szüleim meglátogattak, azon tűnődtek, vajon 10 évvel később még életben lesznek-e” – sajnáltatta magát a magyarverő.

Elmondta azt is, hogy „ha van pozitívum, akkor az az, hogy megtaláltam magamban azt a nagy erőt, amely lehetővé tette, hogy túléljem a legsötétebb pillanatokat is. Azok szeretete, akik törődtek velem, és azoké, akik támogattak, még anélkül is, hogy ismertek volna, segítettek ellenállni, és ez volt az erőm. Ez az érzés kétségtelenül mérhetetlenül nagyobb, mint a gyűlölet.”

Hírdetés

Az aktivista arról is beszélt, hogy a nagy médiafigyelem következtében már jobb körülményeket biztosítottak számára a börtönben: például kapott orvosi ellátást, az őrök hozzáállása is megváltozott, valamint átrakták egy kevésbé zsúfolt cellába.

Ilaria Salis szerint az olasz kormány többet is tehetett volna az ügyében. „Nem tudtam nem észrevenni a Liga párt szörnyű hozzáállását, de ez nem lepett meg. Végül is ez a hozzáállás egyértelműen összefoglalja ennek a pártnak a politikáját, amelynek fő szándéka úgy tűnik, hogy a gyűlöletkeltés. Egyszerűen fogalmazva, úgy vélem, nincs meg bennük a kellő tartás ahhoz, hogy tisztességesen kezeljék a komoly kérdéseket.”

Hozzátette: az EP-képviselői pozícióját arra kívánja felhasználni, hogy kampányoljon a fogvatartottak jogaiért.

(Index nyomán)

Korábban írtuk:

Szegény Ilaria nagyon örül, hogy kiszabadulhatott ebből a szörnyű országból

A lakbérfizetés náci dolog, így Ilariának van egy kis tartozása


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »