Vologyint választották meg ismét az orosz parlamenti alsóház elnökének

Vologyint választották meg ismét az orosz parlamenti alsóház elnökének

Vjacseszlav Vologyint választották meg kedden az orosz szövetségi parlament új összetételű alsóháza, az Állami Duma elnökének.

Chairman of the Russian State Duma Vyacheslav Volodin Sergei Fadeichev/TASS

Vologyin – tass.com

Hírdetés

A kormányzó Egységes Oroszország párt által jelölt Vologyin a lehetséges 450-ből 360 szavazatot kapott. Kommunista párti ellenfelére, Dmitrij Novikovra 61-en voksoltak.
   
A szeptemberben megtartott választás eredményeképpen az Egységes Oroszország a szövetségi alsóházban 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Egyéni választókörzetekből három kisebb párt képviselője és öt független jelölt is bekerült.
   
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben fogadta a képviselőket, és azt hangoztatta, hogy az orosz társadalom és a stabil fejlődés fő ellensége a polgárok millióinak alacsony jövedelemszintje, ezért alapvető feladat a jövedelmek növelése, a munkahelyteremtés Oroszország minden régiójában, a gazdasági növekedés, a szerkezetátalakítás és a csúcstechnológiai iparágak támogatása. Hangsúlyozta, hogy a jogalkotásnak kapcsolódnia kell a nemzeti fejlesztési célokhoz.
   
Oroszország költségvetésének három prioritása szerinte a szociálpolitika, a gazdasági fejlődés és a közegészségügy. Elmondta egyebek között, hogy az orosz gazdasági növekedés idén meghaladja az előre jelzett 5,8 százalékos szintet.
   
Putyin bejelentette, hogy 2022-től kezdődően az anyasági tőkét – a második és az azon felül vállalt vagy örökbe fogadott gyerekek utáni, egy összegű állami támogatást – a tényleges, nem pedig az előre jelzett inflációnak megfelelően indexálják majd. Ígéretet tett a kisvállalkozások előtt álló, még meglévő akadályok megszüntetésére, és kilátásba helyezte, hogy a kormány egy hónapon belül további intézkedéseket dolgoz ki a polgárok inflációval szembeni támogatására.
   
Az elnök szerint a következő három évben az állam 41,5 ezer milliárd rubelt költ majd szociális támogatásra, amelyre szerinte elegendő pénz áll rendelkezésre a költségvetésben. Közölte, hogy a gyermekes családoknak átfogó támogatási rendszert fognak kidolgozni.
   
Putyin sürgette a Covid-19 elleni oltási kampány felgyorsítását, valamint támogatásáról biztosította a védőoltások szükségességére vonatkozó felvilágosítás folytatását.
     
Az alsóház alakuló ülését a 84 éves Valentyina Tyereskova, a kormánypárt képviselője, a világ első női űrhajósa nyitotta meg.

Valentina Tereshkova Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Tyereskova – tass.com

Tyereskova volt az, aki a tavaly végrehajtott alkotmánymódosítás során azt indítványozta, hogy „nullázzák le” a hivatalban lévő elnök eddigi államfői mandátumait. Az alaptörvényről megtartott országos szavazás így megnyitotta a lehetőséget Putyin előtt, hogy 2024-ben és akár 2030-ban is ismét jelöltethesse magát erre a tisztségre.
   
A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn megjelent közvélemény-kutatása szerint egyébként az oroszok 47 százaléka szeretné, ha Putyin 2024 után is hivatalban maradna. A felmérést közlő Novaja Gazeta című független lapnak a Levada szociológusai rámutattak, hogy Putyin támogatottsága a tévénézők között magas, a közösségimédia-felhasználók között pedig alacsony. A válaszadók 26 százaléka emellett úgy vélekedett, hogy az elnöknek személyi kultusza alakult ki Oroszországban.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »