Vlagyimir Putyin az idén nem kívánt boldog újévet a „gázai mészárosnak”

Vlagyimir Putyin az idén nem kívánt boldog újévet a „gázai mészárosnak”

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnök a korábbi évekkel ellentétben az idén nem üdvözölte az új esztendő beköszönte előtt. Üdvözölte viszont Recep Tayyip Erdogan török és Bassár El-Aszad szíriai elnököt. Európából csak négy ország vezető politikusa, köztük Orbán Viktor kapott újévi „üdvözlőlapot” Vlagyimir Vlagyimirovicstól – írja a Jediot Aharonot.

Vlagyimir Putyin az idei esztendő végén nem küldte el jókívánságait hivatali kollégájának, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnöknek. Pedig ezt eddig minden évben megtette, s ami még inkább elgondolkoztató, hogy Recep Tayyip Erdogan török és Bassár El-Aszad szíriai elnök megkapta Vlagyimir Vlagyimirovics szívélyes üdvözletét – keseregnek az izraeli hírportálok. Megemlítik azt is, hogy egyéb komoly elfoglaltságai mellett az orosz elnök az az idén a világ több mint 30 vezető politikusának küldött újévi üdvözlet, de ezúttal Bibi nem volt köztük. Egyébként mi sem értjük, hogy a Putyin röptette postagalamb az idén miért nem szállt le a jeruzsálemi Szmolenszkij utca 9. szám alatti miniszterelnöki rezidencia kéményére.

Hírdetés

A Jediot Aharonot magyarázatként megemlíti, hogy Putyin és Netanjáhu között a feszültség tulajdonképpen az orosz–ukrán háború kitörése óta egyre inkább fokozódik, olyannyira, hogy a Gázai övezet ellen indított izraeli népirtó hadjáratot az orosz elnök legutóbb egyenesen „mészárlásnak” nevezte. Mintegy két héttel ezelőtt a két politikus 50 perces telefonbeszélgetést folytatott, amelynek során Putyin „katasztrofálisnak” nevezte a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben az izraeli támadás miatt. Az orosz elnök azt is közölte a „gázai mészárossal”: megengedhetetlen, hogy a terrorellenes hadjáratért ilyen súlyos árat fizessen a polgári lakosság.

Mint fentebb említettük, Putyin elnök annak a Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is jókívánságait fejezte ki az új esztendő beköszönte előtt, aki néhány nappal ezelőtt az izraeli miniszterelnököt Adolf Hitlerhez hasonlította, míg az Iszlám Ellenállási Szervezetet (Hamász) szabadságharcosoknak nevezte. Nem beszélve Bassár El-Aszad szíriai elnökről, akinek országát a „gázai mészáros” talán e sorok írása idején is bombázgatja. Egyébként Vlagyimir Putyin csak négy európai ország vezető politikusának, illetve vallási vezetőjének, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, Alekszandar Vucic szerb elnöknek, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek és Ferenc pápának küldött újévi üdvözletet.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »