Vlagyimir Putyin a nemzeti érdekekről, a Kreml faláról és az orosz népről

“Választófalak” Oroszország és a Nyugat között, az ukrajnai válság megoldása Ukrajnában, kapcsolatok fejlődése Iránnal. Ez csak néhány külpolitikai kérdés, amiről szó volt az orosz elnök nagy sajtótájékoztatóján. Vlagyimir Putyin több mint három órán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire.

© Fotó: RIA Novosztyi/Vlagyimir Asztapkovics

Új “választófalakat” Oroszország és a Nyugat között nem most kezdtek felállítani. A berlini fal 25 évvel ezelőtt omlott le, de a Nyugat azonnal új, virtuális akadályokat kezdett építeni. Megsértve minden megállapodást, a NATO azonnal terjeszkedni kezdett Kelet felé – emlékeztette az újságírókat az orosz elnök.

Oroszország ma sem támadja meg a Nyugatot, ahogyan ezt Washington és Brüsszel próbálja bemutatni, alaptalanok a Moszkva elleni vádak, miszerint hazánk szítja a katonai feszültséget. Oroszországnak csak két katonai támaszpontja van szomszédos országokban, ugyanakkor amerikai katonai támaszpontok, beleértve a nukleáris fegyverekkel felszerelteket is, világszerte találhatók. Ennek ellenére hazánk keményebben kezdte megvédeni saját érdekeit. És ez az, nem pedig a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülése vezetett a jelenlegi válsághoz a Nyugattal fenntartott kapcsolatokban – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Nem egyszer hallotuk hivatalos személyektől: igazságtalan, hogy az egész Szibéria annak kincseivel Oroszországhoz tartozik. Hogy van ez? Tehát, elvenni Texas-t Mexikótól az igazságos? És az a tény, hogy mi saját földünkön gazdálkodunk ez igazságtalan? Nem a Krímben kell keresni az okot. Mi saját függetlenségünket, szuverenitásunkat és az életre valójogunkat védjük meg. Ezt mindenkinek meg kell értenie.

Ami pedig a veszélyt illeti, ezt az USA okozza, amikor rakétavédelmi rendszert telepít Kelet-Európában. Éppen az USA lépett ki egyoldalúan az ABM-szerződésből, amely kétségkívül az egész nemzetközi biztonsági rendszer egyik sarokköve volt. És most Washington ezeket a stratégiai rakétavédelmi elemeket nem csak Alaszkában, hanem Európában is telepíti: Romániában, Lengyelországban, az orosz határ közvetlen közelében – mondta az elnök.

Hírdetés

Ami az ukrán válságot illeti, annak forrása a kijevi puccsban rejlik –hangsúlyozta az orosz vezető. A probléma az, hogy a puccs után (függetlenül attól, hogy ki minek nevezi azt, az egy államcsíny volt, méghozzá fegyveres államcsíny) az ország egy része nem értett egyet az események ilyen fejlődésével. De Kijev nem tartott szükségesnek, hogy párbeszédet kezdjen a másként gondolkodókkal – mondta Vlagyimir Putyin.

Ahelyett, hogy legalább valamilyen politikai párbeszédet kezdjenek, bevették a rendvédelmi szerveket, a rendőrséget. Amikor ez nem segített, bevették a hadsereget is. Amennyiben ez sem működött,úgy döntöttek, hogy gazdasági blokádot vezetnek be. Készek vagyunk közvetítőként fellépni, és remélem, hogy megkezdhetjük majd a közvetlen politikai párbeszédet, és ezen eszközökkel megoldjuk majd a problémát, helyreállítjuk az egységes politikai térséget.

Reménytelen Kijev minden kísérlete, hogy katonai nyomást gyakoroljon – hangsúlyozta az orosz államfő.

Az iráni újságíró kérdésére válaszolva, Putyin megígérte, hogy Teheránnal együtt fog munkálkodni az iráni nukleáris kérdés megoldásán. Az elnök megjegyezte, hogy az iráni fél rugalmasságát mutatja, és reményét fejezte ki, hogy a nukleáris programmal kapcsolatos végső döntést a közeljövőben írják alá. És hamarosan jelentős változás megy végbe a két ország gazdasági kapcsolataiban.

Megkérdezték Vlagyimir Putyintól, hogy nem fél-e a palotai puccsoktól. Az elnök azt mondta, hogy Oroszországban erre nem kerülhet sor, mivel itt nincsenek paloták. “Van egy hivatalos rezidencia – a Kreml, az jól védett, és ez is állami stabilitásunk egyik tényezője – mondta Putyin. – Bár a stabilitás alapja nem ebben rejlik, hanem az orosz nép támogatásában.”

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »