Vladucz Zoltán nyerte a Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját

Vladucz Zoltán nyerte a Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját

A világon egyedülálló online filmfesztivál szervezői szerint nem elég jó filmet készíteni, az alkotóknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a közösségi oldalakon minél többen megnézzék a versenyfilmjeiket.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fővédnökségével, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke védnökségével, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója támogatónyilatkozatával 2023. augusztus 31–szeptember 3. között rendezték meg a Magyar Honvédség balatonakarattyai Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjának területén a magyarországi és külhoni magyar filmesek IX. Kulturális Filmek Fesztiválját – olvasható a szervezők közleményében.

Az idei verseny témája a helyi magyar kultúra volt. A verseny során olyan, legfeljebb 5 perc 30 másodperc hosszúságú portréfilmek versenyeztek, amelyekben azokat a magyarokat mutatják be, akik az adott országban, a helyi magyar közösségben példamutatóan élik meg és viszik tovább a magyar kultúra értékeit, annak  nemzeterősítő szerepét.

Hírdetés

Mint írják, a világon egyedülálló ez az online filmfesztivál, mert a szervezők szerint itt nem elég jó filmet készíteni, az alkotóknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a közösségi oldalakon minél többen megnézzék a versenyfilmjeiket. Az ötven jelentkező közül 42 felelt meg a szigorú versenyszabályzatnak, amelyekből  a közösségi oldalakon elért közösségi aktivitások után 24 film került be a döntőbe. A zsűri pontszámai alapján 15 film alkotói személyesen hallgathatták meg a zsűri értékelését, majd utána átadták a 15 díjat.

Táncterápia című filmjével idén Vladucz Zoltán Ausztráliába vihette el az egymillió forintos fődíjat és Matl Péter Munkácsy-díjas kárpátaljai szobrászművész alkotását, a magyarok bejövetelének 1100. évfordulójára a Vereckei-hágón emelt emlékművének kicsinyített másolatát.

A 600 ezer forintos második díjat és a mellé járó Józsa Judit-kerámiaszobrot a debreceni Alföld TV munkatársai, Babik Barbara és Molnár István Zacisok című alkotása nyerte, a félmillió forinttal és szintén Józsa-kerámiával járó harmadik díjat K. Debreceni Mihály és Bereczky Tamás (TV 21 Ungvár) filmje, az Akácfa a sziklában című alkotás érdemelte ki. Közönségdíjas lett a brazíliai Costa Henryco Baxtale című filmje. A Balaton partján tartott ünnepélyes díjátadás Takács Tamás ezredes, a Tábori Püspökség lelkészi kar vezetőjének áldásával indult, majd felolvasták Koltay András üzenetét. A fődíjat, a második díjat és a közönségdíjat az NMHH ajánlotta fel.

A díjazott filmeket a fesztivál YouTube-csatornáján és a médiapartnerek (Hír TV, Erdély TV, Pannon RTV, TV 21 Ungvár) adásaiban láthatják a nézők.

Forrás: MagyarNemzet

Borítókép: A fődíjat elnyerő Vladucz Zoltán (Forrás: Kultfilm)

The post Vladucz Zoltán nyerte a Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »