Amerikába látogathatott volna a grúz kormányfő, ha visszavonja a külföldiügynök-törvényt – nem kért belőle

Irakli Kobahidze georgiai miniszterelnök lemondta amerikai útját, mert Washington a "külföldiügynök-törvény" visszavonását követeli – közölte csütörtökön a tbiliszi külügyminisztérium.

"Georgia miniszterelnökét meghívták hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba azzal a feltétellel, hogy még a vizit előtt a georgiai parlament felhagy a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény tárgyalásával. A feltételekhez kötött látogatás nem felel meg a partneri kapcsolatnak, amelynek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon kell alapulnia, s amiről részletesen tájékoztatták az amerikai nagykövetet" – hangsúlyozta a diplomáciai tárca.

A nap folyamán ismét ezrek tüntettek Tbilisziben. A tüntetők tömege elállta a forgalmat a georgiai főváros közlekedési csomópontjának számító Hősök terén. A rendőrség többeket előállított.

Hírdetés

Georgiában szerdán este második olvasatban is elfogadták a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt által áprilisban ismét a parlament elé terjesztett indítványt, amely előírná, hogy azokat a szervezeteket, amelyek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák.

A törvényjavaslat újbóli beterjesztése ellen április 15. óta az ellenzék és a civil szervezetek újra és újra az utcákra vonultak.

Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt, felszólította a tbiliszi vezetést, hogy vonja vissza ezt az előterjesztést.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »