Vladimír Pčolinský távozik a titkosszolgálat éléről

Vladimír Pčolinský távozik a titkosszolgálat éléről

Vladimír Pčolinský, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetője távozik posztjáról – közölte Eva Mišíková, a SIS igazgatójának jogásza azt követően, hogy a bíróság döntést hozott Pčolinský őrizetbe vételéről. Mišíková elmondta azt is, tekintettel a kialakult helyzetre, Pčolinský semmilyen köztisztségviselői pozíciót nem fog betölteni a jövőben.

Mint megírtuk, a SIS vezetőjét három nappal ezelőtt tartóztatta le a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Az őrizetbe vétel Boris Beňo, a titkosszolgálat volt helyettesének tanúvallomásával függhet össze. Az őrizetbe vétel a Különleges Ügyészség ügyészének beleegyezésével történt.

Hírdetés

Pčolinský a Sme rodina jelöltje, és 2020 áprilisa óta van hivatalában, amikor az SNS jelöltjét, Anton Šafárikot váltotta.

Letartóztatása után Zuzana Čaputová köztársasági elnök szolgálaton kívül helyezte Pčolinskýt. Martin Strižinec, elnöki szóvivő tájékoztatása szerint az államfő azért döntött így, mert a SIS vezetője hivatali hatáskörben elkövetett vétséggel gyanúsították meg.

Vladimír Pčolinský  testvére a Sme rodina parlamenti frakciójának vezetője, Peter Pčolinský, felesége pedig pedig a szintén Sme rodina parlamenti képviselője, Adriana Pčolinská.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »