Vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt

Vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt

A Fővárosi Közgyűlés ülésén arról is döntöttek, hogy tíz ügyben kérnek intézkedést a kormánytól.

A felterjesztési jogával élve a Fővárosi Közgyűlés kormányzati intézkedést kér tíz olyan ügyben, amelyek „komolyan veszélyeztetik” a fővárosi és a kerületi önkormányzatok gazdasági helyzetét és ezzel autonómiájának tényleges gyakorolhatóságát.

A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén támogatták a Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett, a felterjesztési jog gyakorlására vonatkozó előterjesztést, amely szerint

Hírdetés

az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedéseket a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai sem magyarázzák.

„Míg a kormányzat adóbevételei – nem függetlenül nyilván az elszálló inflációtól sem – folyamatosan emelkedtek a válság időszakában, addig a budapesti önkormányzatokat a kormány nominálisan is kivérezteti, reálértékben pedig soha nem látott mértékben szűkíti az önkormányzati autonómia tartalmát” – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A képviselők – ellenzéki javaslatra – a közgyűlés ülésén a Városháza-ügyet kivizsgáló bizottság felállításáról is döntöttek. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be javaslatot a Városháza-ügyben vizsgálóbizottság felállítására; az előterjesztést Karácsony Gergely módosító javaslatával egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A testület feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »