Bátor tervek Ipolyságon

Bátor tervek Ipolyságon

2024. április 11-én a leendő kulturális központ épületének az udvarán mutatták be azt a projektet, amelynek végeredménye az ipolysági Bartók Béla Kulturális Központ kialakítása lenne.

A több mint 3,6 millió eurós pályázatot Ipolyság városa a váci székhelyű Dunakanyari Védegylet Alapítvánnyal közösen dolgozta ki és nyújtotta be. A beruházásba több mint 2,8 millió eurót az Európai Unió folyósít, közel félmillió eurót pedig a két ország, Szlovákia és Magyarország finanszírozzák.

 

– A Bartók Béla Kulturális Központot úgy álmodtuk meg, hogy ne csak egy épület legyen, hanem intézményként művelődési központként is tudja majd szolgálni városunkat. Az említett projekttel a beruházás első ütemét valósítjuk meg. A jövőben, a második ütemben színházteremmel fogjuk majd bővíteni a kulturális kampuszt.

 

Zachar Pál arról is szólt, hogy a felújított épületben kapna helyet a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő helyi művészeti alapiskola is.

Hírdetés

– Ipolyság az elmúlt tíz évben távol maradt a nemzetközi projektektől, nem adott be egyetlen pályázatot sem a 2014–2020-as, sem a 2021–2027-es időszakban. Eurómillióktól volt megfosztva a város, rengeteg épületünk, intézményünk, infrastruktúránk, utunk, hidunk, iskolánk esett el a támogatástól, mert a város nem ment bele a nemzetközi projektekbe. Ennek az időszaknak vége, tavaly óta intenzíven dolgozunk ezen – tette hozzá a településvezető.

Ipolyság és Vác immár húsz éve testvérvárosok; a kapcsolatot ez a projekt tovább erősíti. A pályázat megvalósítása számos közös rendezvényt, előadásokat, tematikus időszaki kiállításokat, koncerteket, workshopokat ígér.

 

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »