Vízhiány fenyegeti Európát a rendkívüli szárazság miatt

Vízhiány fenyegeti Európát a rendkívüli szárazság miatt

Vízhiány fenyegeti Európát a rendkívüli szárazság miatt

A Rajna folyó részben kiszáradt medre Düsseldorfban 2022. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Egyik legszárazabb nyarát éli az európai kontinens, egyes országokban már évtizedek óta nem tapasztaltak ehhez hasonló aszályt. A hőhullámok és az átlag alatti csapadékmennyiség több európai államot is arra késztetett, hogy sürgősen lépjen fel a fenyegető vízhiánnyal szemben.

Drasztikus szintre csökkenhet a Rajna vízszintje a jövő hétre, a németországi folyó középső részén 30 centimétert mérhetnek a szövetségi hidrológiai intézet előrejelzései szerint.

Németország legfontosabb vízi útvonalának szintje már így is kritikusan alacsony, ami hajózási zavarokat okozott, ám ha a vízállás 30 centiméterre süllyed, teljesen leállíthatják a forgalmat.

A nyugat-európai ország nagymértékben támaszkodik a folyókra a teherszállításban, különösen az ipari nyersanyagok, például a szén vagy a nyersolaj esetében. Az alacsony vízszint miatt ugyanakkor a Rajnán közlekedő járműveket kapacitásuknak csak a negyedével vagy a felével pakolják meg, hogy ne süllyedjenek le annyira – ami a szállítási árakat körülbelül az ötszörösére növelte. Mivel a kialakult helyzet a recesszió esélyét is növeli, a kormány azon dolgozik, hogy a vasútra helyezze át az áruszállítást és fontossági sorrendet állítson fel az áruk között.

Az aszály az Egyesült Királyságot sem kíméli, amely 1976 óta nem tapasztalt olyan száraz időszakot, mint az idén. A brit meteorológiai hivatal szerint 1935 óta nem volt olyan szárazság júliusban, mint ebben az évben, az átlagos csapadékmennyiség 23,1 milliméter volt, ami a havi átlag 35 százaléka. Az extrém időjárási körülmények pedig – amelyek miatt a folyók, köztük a Temze, valamint a víztározók szintje is jelentősen csökkent – rendkívüli intézkedésekhez vezettek.

Az ország különböző vízszolgáltatói locsolási tilalmat rendeltek el, ez Délkelet-Anglia egyes részein már életbe lépett, míg Észak-Angliában és Walesben augusztus második felétől fog.

A tilalom értelmében a lakosok többek között nem öntözhetik meg a gyepet és a növényeket, nem moshatják le a gépjárműveiket és nem tölthetik fel a medencéiket. 

Ha nem esik az eső augusztusban, és ha a tél is száraz lesz, komoly bajba kerülhetünk jövő tavasszal és nyáron, amikor már tényleg nem marad vízkészletünk

Hírdetés

 – ismertette Hannah Cloke brit meteorológus. Hozzátette: a locsolási tilalom hasznos abban az értelemben, hogy megváltoztathatja az emberek hozzáállását a vízhasználathoz, ám a klímaváltozás elleni intézkedések és az infrastrukturális beruházások még fontosabbak lennének.

Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Spanyolországon belül hét autonóm közösség is úgy döntött, hogy vízkorlátozást vezet be. A dél-európai ország több mint fél évszázada nem tapasztalt az ideihez hasonló szárazságot, a víztározók kapacitásuk kevesebb mint negyven százalékán állnak.

Galícia több településén elzárták a strandok zuhanyozóit, lábmosóit, megtiltották a medencék feltöltését, az utcák locsolását, valamint az autómosást és a kertek öntözését.

Katalónia százötven településén napi kétszáz literben határozták meg az engedélyezett vízfogyasztást személyenként. Az andalúziai Antequera járásban éjszakai vízkorlátozást rendeltek el, és a térségben élőknek tartálykocsikról osztanak vizet. Az andalúz tartományi vezetés felszólította a központi kormányt, tartsanak rendkívüli találkozót az aszály okozta károk enyhítéséért.

Hollandia mindeközben szükségállapotot hirdetett a hetekig tartó szárazság és hőség miatt.

Hollandia a víz országa. A víz rendkívül értékes a számunkra: a legfontosabb, hogy a gátak biztonságosak maradjanak. Csak utána jön az ivóvíz és az energiaellátás

– közölte Mark Harbers infrastruktúráért felelős miniszter. Az országban a vízhiány mellett az áradás veszélyétől is tartanak, mivel a szárazság miatt a több száz kilométeres gátrendszer kiszáradhat és ingataggá válhat. A holland meteorológiai intézet szerint ugyanakkor augusztus közepéig nem valószínű, hogy jelentős csapadék hullik.

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »