Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa

Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa

A 37 éves kerekes stílszerűen a Giro d’Italia ötödik szakaszát követően közölte elhatározását, ugyanis annak befutója szülővárosában, Messinában volt. A szerdai sprintet Démare nyerte.

Vincenzo Nibali, az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa szerdán bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul.

„Évek óta erre a szakaszra vártam. Itt kezdtem el tekerni és edzeni, ezért itt akartam megerősíteni, hogy ez az utolsó Giro, amelyen részt veszek és ez az utolsó szezonom” – mondta könnyeivel küzdve Nibali, aki elárulta, hogy már az olasz körverseny budapesti rajtja előtt meghozta a döntését.

A Messinai Cápa egyike annak a hét versenyzőnek, aki mindhárom nagy körversenyt, azaz a Giro mellett a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát is megnyerte. Rajta kívül ezt Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Chris Froome és Felice Gimondi mondhatja el magáról. Nibali a Girón 2013-ban és 2016-ban, a Touron 2014-ben, míg a Vueltán 2010-ben diadalmaskodott, emellett további hét alkalommal zárt dobogón a háromhetes körversenyeken.

Az Asztana jelenlegi versenyzője azonban a klasszikus egynapos viadalokon is remek eredményeket ért el: a Milánó-Sanremón 2018-ban, a lombardiai körversenyen pedig 2015-ben és 2017-ben lett első.

Nibali a mostani Girón már nem számít esélyesnek, az első, keddi hegyi szakaszon több mint két perc hátrányt szedett össze a legjobbakkal szemben az Etnán, így összetettben 4:16 perc hátránnyal a 30. helyen áll.

Valter Attila csapattársa, a francia Arnaud Démare nyerte szerdán a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, amelyen összetettben megtartotta éllovas pozícióját a spanyol Juan Pedro López.

A Catania és Messina közötti 174 kilométeres, a szervezők által kétcsillagos nehézségűnek ítélt etap a táv fele előtt egy második kategóriás emelkedőt, az 1125 méteres Portella Mandrazzit is magában foglalta.

Ezúttal hamar kialakult egy ötfős szökevénycsoport, de a mezőny végig kontrollálható távolságon tartotta a különbséget. A hegy meghatározó jelentősséggel bírt a végeredményt illetően, ugyanis a legjobb sprinterek közül a harmadik szakaszon a balatonfüredi hajrában győztes Mark Cavendish, illetve a szintén remek vágtázónak számító Caleb Ewan és Démare is leszakadt. Utóbbinak rengeteget segített a hegyeken remeklő Valter, hogy kezelhető, másfél percen belüli hátránnyal haladjon át a csúcson, így végül a lejtmenetben a három nagy esélyes közül a francia kerekes egyedüliként tudta utolérni a mezőnyt.

A messinai befutóban a Balatonfüreden második Démare bizonyult a leggyorsabbnak a kolumbiai Fernando Gaviria és a 2020-ban Európa-bajnok olasz Giacomo Nizzolo előtt. A győztes idei első diadalát aratta. A három magyar versenyző közül a 104. Peák Barnabás végzett legelőrébb 1:02 perces hátránnyal, de nem sokkal mögötte megérkezett Fetter Erik és Valter Attila is.

Összetettben nem történt változás az élcsoportban, mivel minden versenyző az élbollyal ért célba.

Eredmények

Hírdetés

5. szakasz, Catania-Messina, 174 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 4:03:56 óra

2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel

3. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel-Premier Tech) a.i.

…104. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:02 perc hátrány

…127. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:13 p h.

…145. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:10 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 18:21:03 óra

2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 39 mp hátrány

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.

…64. Valter 15:37 p h.

65. Fetter 15:46 p h.

…130. Peák 30:15 p h.

Csütörtökön a Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát rendezték Magyarországon – május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »