Visszatért az algériai nagykövet Párizsba

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken üdvözölte, hogy három hónap után Algéria párizsi nagykövete ismét elfoglalta az állomáshelyét.

"Ez jó hír. Örülök, hogy a nagykövet visszajött Párizsba. Ez mind nagyon pozitív" – fogalmazott a francia diplomácia vezetője a BFM hírtelevízióban. "Eltökélt szándékunk újraindítani a partnerséget Algériával. Közös a bonyodalmakkal és szenvedésekkel írt történelmünk. Túl kell ezen lépnünk, és a párbeszéd útját együtt kell folytatnunk" – tette hozzá.

A kétoldalú kapcsolatok közül kiemelte a migrációs, a gazdasági és a biztonságpolitikai kérdéseket az észak-afrikai térségben.

Mohamed Antar-Daoud algériai nagykövet három hónap távolmaradás után csütörtökön foglalta el ismét állomáshelyét Párizsban. Pénteken emlékeztetett arra, hogy a két ország vezetőjének szándéka a feszültségek enyhítése.

Algéria október 2-án azután hívta vissza nagykövetét, hogy Emmanuel Macron államfő a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban azt állította: az általa "politikai-katonai" rendszernek nevezett algériai kormányzat olyan "hivatalos történelmet" kínál az algériaiaknak, amely szerinte "nem felel meg a valóságnak".

A Le Monde szerint Macron azt is kifejtette: "az algériai nemzetépítés olyan jelenség, amelyre figyelni kell".

Hírdetés

"Vajon létezett-e algériai nemzet a francia gyarmatosítás előtt? Na, ez a kérdés" – fogalmazott annak a Franciaországnak a jelenlegi elnöke, amely Algéria gyarmatosítója volt.

Válaszul Algéria nem egyszerűen hazahívta párizsi nagykövetét, hanem megtiltotta, hogy a légterén áthaladjanak francia harci gépek a Száhel-övezetbe, ahol Franciaország nyolc éve részt vesz a dzsihadisták elleni küzdelemben.

December elején Jean-Yves Le Drian külügyminiszter személyesen járt Algírban a két ország közötti feszült diplomáciai viszony javítása érdekében.

"Volt néhány félreértésünk az elmúlt hónapokban Algériával. Volt már ilyen. Mindig is voltak nehézségek egy-egy pillanatban, de mindig meg tudtuk őket oldani" – mondta a külügyminiszter pénteken.

A volt gyarmattartó Franciaország és egykori gyarmata, Algéria között gyakran alakulnak ki konfliktusok. A tavaly októberihez hasonló válsághelyzet legutóbb 2005. február 23-án volt, amikor a francia parlament törvényt fogadott el "a gyarmatosítás pozitív szerepéről".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »