Pusztulnak a halak a Kaposon és a Sión, nagy a készültség, figyelmeztetést is kiadtak

Pusztulnak a halak a Kaposon és a Sión, nagy a készültség, figyelmeztetést is kiadtak

Az elmúlt napokban a horgászok több beszámolót is feltöltöttek a közösségi médiába a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról, és mostanra részben kiderült, mi okozza a problémát.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán 7 órától elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Kapos-folyó 90+659 és 91+692 kilométerszelvényei közötti szakaszára. A készültséget délelőtt 11 órakor másodfokúra, csütörtökön 12 órakor pedig már harmadfokúra emelték a 93+928 kilométerszelvény környezetében az észlelt olajos szennyezés továbbterjedésének megakadályozása miatt – írja a Pecaverzum.

Hírdetés

A gondot az okozza, hogy a Magyar Cukor Zrt. hűtőtavainak friss vízzel való feltöltése az extrém időjárási viszonyok miatt nem volt lehetséges, ezért történt halpusztulás. A szennyezés eredetének kiderítése érdekében mintát is vettek a Kaposból. Később kiderült, hogy olaj is szennyezte a folyó vizét, ezért kellett harmadfokú készültséget elrendelni.

A kárelhárításon mindkét helyen jelenleg is dolgoznak a szakemberek, de tömeges halpusztulásról nincs szó.

Mivel egyelőre a Kaposból vett vízminták kiértékelése folyamatban van, nem lehet tudni, hogy milyen szer okozta a szennyezést, és annak esetleg lehet-e káros hatása az emberi szervezetre. Ezért kérnek mindenkit, hogy amíg nem érkeznek meg az vízminták eredményei, a Kaposból és a Sióból ne fogyasszanak halat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »