Visszatérés az Illatszertárba: új előadást mutat be a magyar kultúra napján a szatmárnémeti Harag György Társulat

Visszatérés az Illatszertárba: új előadást mutat be a magyar kultúra napján a szatmárnémeti Harag György Társulat

A betegségek által nehezített próbafolyamat után január 22-én, a magyar kultúra napján mutatja be a szatmárnémeti Harag György Társulat László Miklós klasszikusát, az Illatszertár című vígjátékot, amelyet 1937-ben írt. Ez a szerző leggyakrabban előadott műve, amelyet Hollywoodban is adaptáltak. Ez alapján született meg Ernst Lubitsch filmje, a Saroküzlet (The Corner Shop).   
A Harag György Társulat honlapján közölt ismertető szerint az 1930-as években, egy sok szempontból igazán kiszámíthatatlan, nehéz és bizonytalan időszakban

van a városban egy sziget, a béke szigete: az emberségé, ahol szerelem születik, ahol családra vágynak, ahol jelen van a csalás, de a megbékélés is, mert hiszünk a szeretetben és szerelemben.

„Ahol a kimondott szónak igazi súlya van, a becsületszavak világa, a levelek hitelének a világa, az adventi időszak szépségével töltött világ. Ez az Illatszertár az emberi lélek szertára. Itt a szerelemnek illata van, a barátság szent, ahogyan a fogadalom és a titoktartás is. A mindennapi feladatok igazi csapatmunkára köteleznek, még akkor is, ha mindennaposak is az érzelmi horzsolódások. Mert mindenki ugyanazért van: hogy fenntartsa, működtesse ezt a kis világot” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Hírdetés

Az előadást a társulat egykori színésze, Márkó Eszter állítja színpadra.

Az eredeti tervek szerint szilveszteri darabként debütált volna, viszont a járványügyi rendelkezések és a megbetegedések miatt későbbi időpontra halasztották.

Az előadás díszletében a nézők is segédkeztek, akik a Harag György Társulat felhívására reagálva üvegcséket, szelencéket, parfümös üvegeket és többet között patikamérleget is adományoztak a társulatnak.

„Minden szereplő magával hordozza sorsát, ez a darab működtetője. Sorsok százait látjuk egy-két mozdulatban – és a nézőtéren mindenki megláthatja magát egy pillanatra. Közben pedig a néző átélheti azt a varázslatot, amihez hozzájárul a fogkrémes tubus tökéletessége, a kasszagép csilingelése, a parfümök illata, a telefon csengésének fontossága, a ruhák, az etikett világa és a korabeli slágerek andalító dallamai” – tájékoztat a színház.

Mindezt Rappert-Vencz Gábor, Szabó János Szilárd, Nagy Csongor Zsolt, Poszet Nándor, Budizsa Evelyn, Kovács Nikolett, Bogár Barbara, Orbán Zsolt, Diószegi Attila, Bodea Gál Tibor, Nagy Orbán, Bándi Johanna, Gál Ágnes, Keresztes Ágnes, László Zita, Varga Sándor és Zákány Mihály játékán keresztül lehet átélni.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »