Visszatér a rendőrséghez a NAKA korábbi vezetője

Visszatér a rendőrséghez a NAKA korábbi vezetője

Visszatérhet a rendőrséghez a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) korábbi igazgatója, Branislav Zurian. Három év szünet után Matúš Šutaj Eštok új belügyminiszter hozza vissza, aki a rendőrség belső ellenőrzésének élére jelölte. Ha Zurian átmegy a védelmi és biztonsági bizottság meghallgatásán, amelyet csütörtök délelőttre hívtak össze, még a héten kinevezheti őt a kormány a posztra.

Az új belügyminiszter nem sokkal kinevezése után változtatásokat hajtott végre rendőrség élén. Először elbocsátotta Štefan Hamran rendőrfőkapitányt, akit Poprádba helyezett át, majd felmondott Branko Kišš és Damián Imre rendőrfőkapitány-helyetteseknek, és hat Čurilla körüli NAKA-nyomozót is elbocsátott, írja  a pravda.sk portál.

A rendőrség belső ellenőrzését, amely a rendőrség tagjai által elkövetett bűncselekményeket vizsgálja, jelenleg Peter Juhás nyomozó irányítja, aki főleg Ján Kuciak oknyomozó újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolása után vált ismertté a médiában.

Ő volt annak a csapatnak a vezetője, amelynek sikerült letartóztatnia a gyilkosság elkövetőit – Miroslav Marček gyilkost, Tomáš Szabó sofőrt és a gyilkosság közvetítőjét Andruskó Zoltánt.

Hivatalosan idén március közepén lépett be a hivatalába. Zurian 2019-ben, még a NAKA vezetőjeként kiállt Juhás mellett a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos nyomozás során. „Peter Juhás egy fiatal nyomozó, akit határozottan támogatok” – nyilatkozta akkor róla a Denník N-nek adott interjújában.

Nemcsak Juhás, hanem a Ján Čurilla körüli hat elit NAKA-nyomozó is védett bejelentő státuszt kapott a parlamenti választások előtt, amelyet a különleges ügyészség kérésére ad meg a Bejelentővédelmi Hivatal.

Hírdetés

Az ok több politikus – köztük Robert Fico és Šutaj Eštok – nyilatkozata volt, akik még ellenzékiként kijelentették, ha kormányra kerülnek, megszűnik a „Čurilla-osztály”, a csoport veszélyes eseteket vizsgált, amelyekben több smeres is érintett volt.

A Hlas minisztere azt állítja, hogy a rendőrségi tisztogatás nem jelkent bosszút, bár korábban maga is kemény megfogalmazásokat használt a nyomozókkal kapcsolatban. Čurilla cowboyai – ahogy többnyire nevezte őket – több olyan ügyet is kivizsgáltak, köztük a Tisztítótűz, Alkonyat vagy Ezechiel-7 fedőnevű akciókat, amelyekben a Smer párt egyes képviselői is érintettek voltak.

Zurian 2019-ben saját kérésére távozott a NAKA éléről, ami még az akkori rendőrfőnököt, Petr Kovaříkot is meglepte,

a vezetése alatt a bűnügyi nyomozók eredményeit ugyanis kiválónak tartotta. Miután elhagyta a rendőrséget, egy időre visszavonult. Kevesebb mint egy héttel azután, hogy elhagyta hivatalát, miközben szabadságon volt, feltörték az ajtaját, és házkutatást tartottak nála.

A belső ellenőrzés azzal gyanúsította, hogy információkat vitt ki, aminek oka a SIS volt helyettesének, Boris Beňának az állítása volt, miszerint Zurian állítólag korábban bevallotta neki, hogy a NAKA lehallgatta a Pénzügyi Igazgatóság volt vezetőjét és Ľudovít Makó informátort.

Ez év májusában a főügyész ejtette a Zurian elleni vádat. Zurian közel áll a jelenlegi gazdasági miniszterhez, Denisa Sakovához is.

Rendőri munkája mellett évekig alpesi teherhordó is volt. Mediális értesülések szerint fenyegető szöveget talált az autója ablaktörlője alá szúrva, amelyen az a felirat volt: „Milán már vár rád. Türelmetlenül”. Miután távozott a rendőrségtől, ideiglenesen külföldön bujkált egy orosz nyelvű országban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »