"Visszaéltek a hangommal" – Scarlett Johansson az OpenAI-t vádolja

"Visszaéltek a hangommal" – Scarlett Johansson az OpenAI-t vádolja

Sam Altman, az OpenAI vezetője azt szerette volna, ha a GPT-4o legújabb verziójának mesterséges hangja érzékien úgy szólal meg, mint Scarlett Johansson színésznőé.

Miután ő megtagadta az együttműködést, egy hasonló hangot használtak. A cég azonban melléfogott, mert Johansson ügyvédeket fogadott fel, hogy segítsenek neki megoldani a vitát.

Johansson egy hétfői nyilatkozatában elmondta, hogy nem tudja elhinni, hogy az új mesterséges intelligencia hangja „olyan kísértetiesen hasonlít” az övéhez. Hozzátette, hogy dühösnek és sokkoltnak érzi magát. Szigorúbb szabályokat követel, hogy a művészek megvédhessék saját identitásukat az AI és a „hamis videók” korában.

Fel kellett fogadnom egy ügyvédi csapatot, akik megkérték az OpenAI-t, hogy magyarázza el pontosan, hogyan jött létre Sky hangja (a GPT-4o által használt egyik hang neve – a szerk. megj.)”

– mondta.

Johansson elmondta, hogy Altman tavaly szeptemberben felkérte, hogy kölcsönözze a hangját az alkalmazáshoz, de ő személyes okokból visszautasította. Néhány nappal a program demójának megjelenése előtt az ügynökét megkeresték, hogy meggondolta-e magát. Mielőtt azonban visszahívták volna, a demó már megjelent.

A művésznő nyilatkozata akkor hangzott el, amikor az OpenAI bejelentette, hogy a felhasználói kifogásokra reagálva átdolgozza a Sky hangját. A kritikusok szerint a női hang túl „kacéran” hangzott, és úgy tűnt, hogy a férfi programozók képzeletének szüleménye.

Hírdetés

A vállalat azonban egy válaszblogbejegyzésben tagadta, hogy a mesterséges hang egy színésznő hangján alapulna, mondván, hogy az egy másik élő női művész hangja.

Sky hangja nem Scarlett Johansson, és soha nem is volt szándékunkban, hogy az legyen. Azelőtt castingoltuk Sky hangját, mielőtt felvettük volna a kapcsolatot Johansson kisasszonnyal az ajánlattal”

– írta Altman.

Johansson kisasszony iránti tiszteletből felfüggesztettük Sky hangjának használatát”

– közölte a cég, hozzátéve, hogy bocsánatot kér a színésznőtől a nem kielégítő kommunikáció miatt.

Johansson szerint azonban az OpenAI menedzsere korábban szándékosan rámutatott a színésznő hangjának Skyhoz való hasonlóságára az X platformon közzétett posztjában, ahol azt írta, hogy „she (ő)” – feltehetően az azonos című 2013-as filmre utalva, amelyben a főszereplő kapcsolatot épít ki egy Johansson hangján megszólaló mesterséges intellogenciával.

Az OpenAI múlt héten mutatta be a GPT-4o nevű új AI-modellt, amely lehetővé teszi, hogy a chatbot megszakítás nélkül, valós időben válaszoljon. Ez jelentős előrelépés a valósághű hangú mesterséges intelligencia terén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »