Vissza lehet térni a jó útra – színésznek állt 17 szegedi rab

Vissza lehet térni a jó útra – színésznek állt 17 szegedi rab

Elítéltek színdarabját mutatták be a szegedi Csillagbörtönben. Az előadás szövegkönyvét és zenéjét a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjai írták a Hét főbűn művészetterápiás program keretében. A színdarab létrejöttéről és az alkotás társadalmi üzenetéről Benkó Ildikó büntető-végrehajtási őrnagyot, a darab rendezőjét kérdeztük.

Az idei évben Hét főbűn volt annak a projektnek a fantázianeve, amelyben bv-intézetek fogvatartottjai játszhattak színdarabokban, amelyeket ők találtak ki. A szegedi Csillagbörtön kapta az irigység mint főbűn témakörét, ezt kellett színdarab formájában feldolgozni.

„Amitől igazán különleges, hogy igazából csak a címet kaptuk, a díszletet, a jelmezt, a szöveget, a darab felépítését és gondolatvilágát, mindent magunk készítettünk, 17 fogvatartottal vettünk részt ebben a munkában” – újságolta az InfoRádióban Benkó Ildikó büntetés-végrehajtási őrnagy, a darab rendezője.

Hírdetés

Az előadás végül egyórás lett, a műfaja krimi.

„Igyekeztünk komolyabb dolgokat is megfogalmazni: azt szeretnénk üzenni a társadalomnak, a kívülállóknak, hogy bennük van a változás. Természetesen kell ezt akarni, és nem állítható, hogy mindenkiből sikertörténet lesz, de aki akar, tud változni. Ez a 17 ember is változni akar, és igenis szeretne jó útra térni akár a művészet, akár a vallás eszközével” – mondta az őrnagy.

A darabban foglalkoznak a múlttal, a családdal, a gyerekkorral, a rossz döntésekkel, a keresztutakkal, amikor rossz döntések mentén kanyarodnak le az elkövetők.

„Ez mindenkire igaz. Lehet, hogy van, akire kisebb, van, akire nagyobb mértékben. És ha nincs, aki segítsen, támogasson, akkor hozhatunk rossz döntéseket, de vissza lehet kanyarodni mindig a jó útra, ebben szeretnénk hinni, ezt szeretnénk közvetíteni” – mondta Benkó Ildikó.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »