Világváros, amelynek szíve van

Világváros, amelynek szíve van

Német ismerőseim szerint München az ország legélhetőbb városa, de egyben azt is hozzáteszik, hogy az egyik legdrágább. Mivel többször jártam a bajor fővárosban, mindkét állítással egyet tudok érteni. 

Régen a város nevét említve azonnal két dolog ugrott be: a volt Csehszlovákia részleges megszállását megpecsételő, 1938-ban aláírt nagyhatalmi Müncheni Egyezmény és a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest. A város azonban nemcsak ezért híres.

Ideális hely

München Németország egyik gazdasági, közlekedési és kulturális központja, egyike Európa legvirágzóbb városainak. A város mottója: „Die Weltstadt mit Herz”, magyarul világváros, amelynek szíve van. Neve a német Mönch szóból ered, amely magyarul szerzetest jelent, aki a város címerében is megjelenik.

München a legnagyobb német tartomány, Bajorország fővárosa. Lélekszámát tekintve Berlin és Hamburg után Németország harmadik, a német nyelvterület negyedik, az Európai Unió tizenkettedik legnagyobb városa. A legutóbbi népszámlálás szerint München népessége 1 378 176, az agglomerációjával együtt azonban 3 130 000 fő. München soknemzetiségű város, a legnagyobb kisebbség a török. Érdekesség, hogy a hivatalos adatok szerint csaknem 10 ezer magyar él a városban, ez csaknem annyi, mint például Pozsonyban. 

Ideális a város földrajzi fekvése, s ezt már a rómaiak is felfedezték, ezért is számított már az ókorban is fontos közlekedési központnak. Az Alpok és a sok tó közelsége miatt egyedülálló a többi német várossal való összehasonlításban. Szép időben az Alpok csúcsai jól láthatók a távolban, az óriáshegység autóval vagy vonattal alig egy óra alatt elérhető, miközben a tavak mellett ideális a fürdőzés és a napozás.

A városnak sajátos, barátságos a légköre. Ezt nemcsak a számtalan kerti söröző teszi, hanem a hatalmas parkok is, tudniillik München Németország egyik legzöldebb városa. Külön élmény az Englischer Garten, az Angolkert, amelyet még a 18. század végén alapítottak, és terjedelmét tekintve nagyobb, mint például a New York-i Central Park vagy a londoni Hyde Park. Igazi oázis a város szívében, amelyben van japán kert, kínai torony és egy monopterosz, vagyis görög körtemplom is. Az utóbbi tökéletes helyszín lehet, ha éppen a naplementében szeretnénk gyönyörködni. 

Az Englischer Garten a müncheniek szabadságának a szimbóluma is egyben, ez ugyanis Németország egyik leghíresebb nudista fürdő- és napozóhelye az Isar folyó partján.

Az árnyékos oldal

A városnak nagyon gazdag a történelmi múltja, sokáig királyok székhelye is volt. A legturbulensebb változásokat a 20. század hozta a város életében. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a 20. század első fele, Hitler hatalomra jutása sötét folt a város múltjában. 

Hírdetés

Az első világháborút követően, 1918-ban baloldali fordulat következett be, és kikiáltották a Bajor Szabadállamot, majd a rövid életű Bajor Tanácsköztársaságot. A következő években azonban Münchenben megerősödött a nacionalizmus, megalakult a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) elődpártja, a Német Munkáspárt. 1923-ban Münchenben volt a híres sörpuccs, amikor is Adolf Hitler és az NSDAP megpróbálta erőszakosan átvenni a hatalmat.

Kísérletük ekkor sikertelen maradt, Hitlert pedig börtönbe zárták. Hatalomra kerülése (1933) után sem felejtette el Münchent, a városban nagyszabású építkezések kezdődtek.

1938-ban itt írták alá a nagyhatalmak a Müncheni Egyezményt, amelynek végeredménye Csehszlovákia feldarabolása és a szudétanémetek által lakott részeinek a Német Birodalomhoz csatolása lett. Mint minden német nagyvárost, Münchent is sok szövetséges légitámadás érte a második világháborúban, a történelmi városközpont 90 és a teljes város 50 százalékát rombolták le. Becslések szerint a bombázásokban körülbelül 6000 ember halt meg, 15 000 pedig megsebesült. 1945. április 30-án amerikai csapatok vonultak be Münchenbe, s ezzel a városban véget értek a harcok.

Újjáépített városmag

A város háború utáni újjáépítésekor a korábbi történelmi városkép visszaállítása fontos szempont volt. Az igyekezet sikeres volt, ma ugyanis elsősorban a város jellegzetes történelmi központja vonzza a turistákat, így lett München az egyik leglátogatottabb német város.

A belvárosban nagyon könnyű tájékozódni. Ha a főpályaudvarról indulunk el a sétálózónán, percek alatt eljutunk a város szívének számító Marienplatzra. A vásároknak helyet adó tér München alapítása óta a város központja. Itt található a város egyik legjellegzetesebb épülete, a neogótikus stílusban épült Neues Rathaus (új városháza), valamint a ma már csak reprezentatív funkciókat betöltő Altes Rathaus (régi városháza).

Márciustól októberig az óránként jelentkező harangjátéknak is szem- és fültanúi lehetünk a Neues Rathaus homlokzata alatt, decemberben pedig a helyi karácsonyi vásár alkalmából telik meg a nagy múltú tér. 

Néhány lépésnyire a Marienplatz forgatagától a város legrégebbi temploma magasodik fölénk. A Peterskirche tornya, amelyet a helyiek csak Alter Peternek (öreg Péter) neveznek, München legnépszerűbb kilátóhelye, ahonnan 56 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Neues Rathaus vagy éppen a Frauenkirche épületét. Érdemes megtekinteni a templom barokk oltárát és lenyűgöző freskóit is. Számomra a város legjellegzetesebb épülete, melyet messziről is jól látni, éppen a Frauenkirche, ikonikus ikertornyai jó tájékozódási pontul szolgálnak a látogatóknak. Az elképesztő méretű gótikus épület a München-Freisingi főegyházmegye székesegyháza. Közel száz méter magas, hagyma alakú tornyai a város szinte minden szegletéből látszanak. Azért is tűnnek ki, mert egy régi rendelet tiltja a tornyoknál magasabb épületeket, így Frankfurttól vagy más német nagyvárostól eltérően Münchenben nincsenek felhőkarcolók. 

A látnivalók sorát hosszan lehetne még sorolni, de feltétlenül érdemes meglátogatni az Asamkirche elnevezésű Nepomuki Szent János-templomot, a bajorországi rokokó egyik legkiemelkedőbb alkotását. Ugyancsak kihagyhatatlan a Münchner Residenz, a belváros szívében található palota, amely a bajor királyok, választófejedelmek és hercegek egykori rezidenciája volt, ma pedig Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma működik benne. 

Engem azonban mégis leginkább az Olimpiai Park nyűgözött le. Az idén lesz 50 éve, hogy a bajor főváros adott otthont a 20. nyári olimpiai játékoknak. Az akkori olimpiai létesítmények még ma is modernnek tűnnek, tervezésük és kivitelezésük messze megelőzte a hetvenes éveket. Az Olimpiai Stadion leglátványosabb eleme az egyedi megoldású, átlátszó sátortető. A bátrabbak kellő biztosítással akár végig is sétálhatnak rajta, igaz, nem ingyen. Kipróbáltam, szép látványban volt részem, de bevallom, örültem, amikor a kijelölt útvonal végére értem, és kikapcsolhattam a hegymászókat megillető biztositó-övet. A közel 70 ezer nézőt befogadó stadionban az utóbbi években világhírű zenészek lépnek fel, járt itt Michael Jackson, az AC/DC, Bon Jovi, Robbie Williams, a Metallica és a The Rolling Stones. Két éve azonban egy rövid időre megint a sport volt a főszereplő a müncheni Olimpiai Stadionban, mert augusztusban ott tartották az atlétikai Európa-bajnokságot. 

Megjelent a Magyar7 2024/15.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »