Vezetői tréninget tartottak a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthonában

Vezetői tréninget tartottak a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthonában

Hatékony kommunikáció jelentősége a segítő tevékenységben címmel vezetői tréninget tartottak a Rákbetegek Országos Szervezetének (ROSZ) klubvezetői részére január utolsó hetében. Az egész ország területéről érkezett klubvezetők és helyetteseik részére olyan gyakorlatorientált programot állítottak össze, amely segítséget nyújt a klubok működtetéséhez.

Az immár hagyományos, több éven keresztül megtartott képzés a kommunikáció, a közösségépítés és közösségmegtartás, az élményközpontúság fogalmai köré rendeződött, hiszen ezek nélkül nem tud egy csoport sikeresen működni. A klubok hiánypótló szerepet töltenek be a megbetegedett személyek pszichoszociális segítésében, de új ötletek, jó gyakorlatok megismerésére és azok egymás közötti átadására mindig nagy szükség van.

A terápiás ciklus kezdetén Forsthoffer Erzsébet intézményvezető ismertette a tavalyi év eredményeit, valamint az otthon által nyújtott szociális szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásához kapcsolódó tudnivalókat.

A programon jelen volt Szabó János elnök is, a ROSZ képviseletében.

A résztvevők kiscsoportokban projektfeladatokat is elkészítettek, melyek különböző témájú rendezvények megszervezésének legfontosabb tudnivalóit, módszereit, eszközeit vették számba, és ezeket megbeszélve új ötleteket kaphattak egymástól a vezetők.

Az intézmény vezetőjének irányításával olyan közösségépítő játékokat is kipróbálhattak a résztvevők, amelyeket az általuk vezetett klubokban is hasznosítani tudnak.

Hírdetés

A délelőtt és délután egyaránt zajló programok között szakemberek által tartott interaktív foglalkozások keretében ismereteket kaphattak az erőszakmentes kommunikációról, a zene mint kommunikációs eszköz lehetőségéről; megtapasztalhatták a kézműves alkotás élményét, valamint szó esett az egészség megőrzésének titkairól.

A találkozás lehetőséget teremtett a szervezet szabályzatainak áttekintésére, valamint a felmerülő kérdésekre is választ kaphattak a jelenlévők.

A szakemberek által irányított terápiás programok mellett volt lehetőség önszerveződő módon közös beszélgetésekre, tapasztalatok átadására és sok vidámságra, játékra is. A nap ünnepi vacsorával zárult, melyet követően sokan még táncra is perdültek.

A klubvezetők és helyetteseik a program végén kitöltött elégedettségi kérdőív igen pozitív eredményeivel bizonyították, hogy hasznos volt számukra ez a néhány nap, jól érezték magukat és a képzeletbeli hátizsákjukba sok olyan információ került, amellyel még eredményesebben működhetnek tovább az általuk vezetett szervezetek.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »