Vesztegetés: szigorú büntetés kiszabását kezdeményezi az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat volt elnökével szemben

Vesztegetés: szigorú büntetés kiszabását kezdeményezi az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat volt elnökével szemben

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott 4 év börtönbüntetés súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki elnöki tisztségét vesztegetési pénzért bocsátotta áruba. Agócs János jelenleg szabadlábon védekezik. 

Az 54 éves Agócs Jánossal szemben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2023 februárjában emelt vádat 2 rendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. 

Hírdetés

Az ítéleti tényállás lényege szerint Agócsot 2019-ben választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé. 2022. év tavaszán elhatározta, hogy tisztségéről lemondana, azonban elnöki beosztását áruba bocsátotta. Ennek során 2022. augusztus elején a nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagját azzal az ajánlattal kereste meg, hogy amennyiben fizet a részére 30 millió forintot, akkor ő az elnöki tisztségéről lemond és elősegíti, hogy képviselőtársát válasszák meg utódjául. A nemzetiségi képviselő a vádlott ajánlatát elutasította.

Agócs János azonban egy másik közgyűlési tagot is megkeresett és a részére is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az elnöki tisztéről és segítséget nyújt abban, hogy őt válasszák új elnökké képviselőtársát. 

A vádlott ajánlatát a nemzetiségi képviselőtársa látszólag elfogadta, majd arról a nyomozó ügyészséget értesítette. A vádlottat ezt követően, 2022. augusztus 31-én, Kecskeméten elfogták, a pénz egy részének átvétele közben.

Az elkövetőt a Fővárosi Törvényszék 4 év börtönbüntetésre, 260 000 forint pénzbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A nyomozás kezdeti szakaszában előzetes fogva tartásban volt terhelt szabadlábon védekezve várja a másodfokú eljárás befejezését.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »