Veled, érted – Harminc évvel ezelőtt szentelték püspökké Bíró Lászlót

Veled, érted – Harminc évvel ezelőtt szentelték püspökké Bíró Lászlót

A korábbi pécsi egyházmegyés lelkipásztort, Bíró Lászlót a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezték ki, majd püspökké szentelési szertartására 1994. május 21-én került sor Kecskeméten. A jubileum kapcsán Schmelczer-Pohánka Éva, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője készített megemlékező összeállítást. Az egyházmegye honlapján megjelent írásból részleteket közlünk.

Bíró László nyugalmazott tábori püspök számára a 2024-es év egymást követő egyházi jubileumok sora: idén ünnepli pappá szentelése 50., püspökké szentelése 30., valamint tábori püspöki beiktatása 15. évfordulóját. Jelen összefoglalóval visszaemlékezést kívánunk adni Bíró László püspöki kinevezéseiről és az ez idő alatt végzett munkásságáról.

II. János Pál pápa 30 éve, 1994. április 18-i hatállyal nevezte ki  az 1950-ben született Bíró László akkori pécsi kanonokot, a pécsi székesegyház plébánosát, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológiatanárát Castra Galbae-i címzetes püspökké és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye segédpüspökévé. Ezzel a kinevezéssel a pécsiek által igen szeretett plébánost, az egyházmegyei ifjúsági és házas csoportok lelkes szervezőjét a Szentatya a korábban betöltött püspöki szertartói és titkári feladat után ismét az egyházkormányzat útjára vezette, áthelyezve Dankó László (1939–1999) kalocsai (1993-tól kalocsa-kecskeméti) érsek mellé. A főpásztor egészségügyi állapotára való tekintettel, továbbá az 1993-ban végbement egyházmegyei határigazítások miatt megnagyobbodott egyházmegye kormányzásában kért segítséget maga mellé a segédpüspök személyében.

Bíró László püspökké szentelésére 1994. május 21-én, szombaton került sor a kecskeméti Urunk mennybemenetele társszékesegyházban (Nagytemplom).

A szertartáson a főszentelő Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek, a társszentelők pedig Dankó László kalocsa-kecskeméti érsek és Mayer Mihály pécsi megyéspüspök voltak. A püspökszentelésen részt vettek Seregély István egri érsek vezetésével a püspöki kar tagjai is: Szendi József veszprémi érsek, Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök, Kovács Endre, Dékány Vilmos, Ternyák Csaba segédpüspökök, valamint Ladocsi Gáspár tábori püspök.

A két egyházmegye papsága, több ezer hívő, rokonok, barátok mellett jelen volt Surján László népjóléti miniszter és Kőtörő Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is. A pécsi egyházmegyéből nagyra becsült lelkipásztoruk szentelésére a paptársak és a hívek autóbuszokkal és megszámlálhatatlan személygépkocsival érkeztek Kecskemétre.

(…)

Hírdetés

A szentmise végén Bíró László püspök hálás szívvel emlékezett azokra, akik eddigi útján segítették: első plébánosára, főpásztorára és a hívekre. Köszönte a megelőlegezett szeretetet és a bizalmat is. Hangsúlyozta, hogy a papi hivatás teljessége a püspöki szolgálat, amely csak az egység által valósulhat meg:

(…) 

Bíró László püspöki jelmondata Veled, érted (Tecum pro te): Istennel Istenért és a hívekkel a hívekért végzett együttes szolgálatát kívánta megfogalmazni. Püspöki címerét Vanyó László teológiaprofesszorral együtt tervezte meg: a szőlő és a horgony ősi keresztény szimbóluma jelenik meg benne. A szőlőtőke a szekszárdi szőlőtermesztésre utalva a szülőföldhöz való ragaszkodását is jelképezi. A székesegyház diadalívén megjelenő horgony pedig a pécsi kötődést hivatott megjeleníteni, de egyben a reménykeresés szimbóluma is. Ennek azonban nem hagyományos, hanem kivetett állapotban való szerepeltetése a címeren – Vanyó professzor ötlete alapján – a kinevezett püspök dinamikusságára utal. Ahogy Bíró László püspök a címere szimbólumaira utalva megfogalmazta:

(…)

A teljes megemlékezés IDE KATTINTVA olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Új Ember; Csécsei Pál/Keresztény Élet; katolikus.hu; Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »