Az ANO kilép a Renew Europe frakcióból és az európai ALDE pártból

Az ANO kilép a Renew Europe frakcióból és az európai ALDE pártból

Nyitókép: Andrej Babiš Fb-oldala

Az ANO mozgalom kilép az Európai Parlament (EP) liberális Megújítjuk Európája frakciójából és az európai ALDE pártból. A mozgalom elnöke, Andrej Babiš ezt a képviselőházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Szerinte az ANO a jelenlegi frakcióban nem tudná teljesíteni a programját. A mozgalom álláspontjáról csütörtökön döntött a legutóbbi választásokon hét európai parlamenti képviselői mandátumot szerzett ANO elnöksége. Valéria Hayerová frakcióvezető szerint az ANO távozása a Renew Europe-ból egy régóta várt válás. Ahogy az X közösségi oldalon hozzátette, az ANO a liberálisok értékeivel és identitásával összeegyeztethetetlen populista utat választott.

A mozgalom most folytatja a tárgyalásokat az EP-ben egy másik frakcióba való esetleges tagságról, erről a következő két hétben születik döntés – mondta Babiš. Szerinte az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) konzervatív jobboldali frakciójához való csatlakozás nem megoldás.

– mutatott rá Babiš.

Hírdetés

Szerinte mind a frakció, mind a párt szeretné az EU-t a föderációba integrálni, megerősíteni Brüsszelt, elnyomni az unió kis- és közepes tagállamait és identitásukat, kultúrájukat, eltörölni a vétójogot, és multinacionális jelölteket bevezetni a EP. Ugyanakkor nem állnak készen a Green Deal megfelelő felülvizsgálatára.

„Az ECR biztosan nem megoldás számunkra. A többi cseh politikai párt képviselőinek nagy beleszólása van a frakciókba, és az ECR biztosan nem a mi választásunk. Meglátjuk, talán új frakció alakul ki”

– tette hozzá az ANO vezetője. Az ECR-be a kormányzó cseh párt, az ODS képviselői tartoznak.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »