Múzeum Presszó 12 – Sisiről, másképpen

Múzeum Presszó 12 – Sisiről, másképpen

Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része.

Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban, ahol ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum aktuális kiállításának, a Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve címre hallgató különleges tárlatnak kísérő rendezvényeivel, egészen pontosan egy, a királynét érintő előadással és egy szubjektív tárlatvezetéssel ismerkedünk meg.

Erzsébet királyné, közismertebb nevén Sisi, a magyarok szeretett királynéja izgalmas személyének, élete legendás eseményeinek, s az osztrák-magyar kiegyezésben betöltött szerepének köszönhetően mindmáig sűrűn emlegetett, már-már mitikus magaslatokba emelkedett koronás fője történelmünknek. Filmek, könyvek, tényekhez hű és valóságtól bőven elrugaszkodott irodalmi alkotások, szélsőséges teóriák, s többé-kevésbé általánosnak mondható rajongás övezik személyét.

Nincs oly jelző és elmélet, amit el ne mondtak volna vele kapcsolatban, s mégis egy róla szóló fejtegetéssel és előadással újra és újra megtölthető jó néhány előadóterem. Ez történt most nálunk is, a Gömör-Kishonti Múzeumban, hol a Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve címre hallgató ideiglenes kiállításunk kísérőrendezvényeinek sorában két izgalmas előadásra is sor került.

Június 12-én és 13-án Sisi és korának két kimagasló ismerője, Roman Holec történész, és a Sisivel kapcsolatos bestseller-könyvek szerzője, Káli-Rozmis Barbara tartott előadást és szubjektív tárlatvezetést a múzeumban. Ha azt hinnénk, hogy Sisi személyéről már senmi új el nem mondható, hatalmasat tévedünk. Az elmúlt héten megvalósult előadások és tárlatvezetések ugyanis elképesztő mennyiségű  és izgalmas új információval szolgáltak az igen csak szép számmal érkezett kedves közönségnek.

Mindkét alkalommal teltházas volt a rendezvény, s a délelőttönként megrendezett ráadások, azaz a diákságnak szánt előadás és tárlatvezetés eseményei is szép számmal bevonzották az érdeklődőket.

Prof. PhDr. Roman Holec, DrSC., a Szlovák Tudományos Akadémia illetve a pozsonyi Comenius Egyetem tanára, a 19. és 20. század fordultának szakavatott ismerője, az adott korszakkal kapcsolatos publikációk és népszerű tudományos kötetek tucatjainak szerzője június 11-én, 16:00 órai kezdettel tartott előadást Sisi és a Habsburgok címmel, melyben alaposan körüljárta a bécsi udvar szigorú atmoszférájának, a Sisi és Ferenc József közti kapcsolatnak, Erzsébet királyné sajátos szokásainak és élete eddig kevéssé ismert motívumainak kérdéskörét. Előadása s a közönség elé tárt izgalmas ismeretanyag méltó elismerést váltott ki a hallgatóságból.

Hírdetés

Másnap délelőtt pedig a Sisi korát illető érdekességekre és kérdésekre, Erzsébet modernségére és a rá hatással lévő kortünetekre hivta fel a figyelmet az előadást őszinte érdeklődéssel szemlélő középiskolásoknak.

Június 12-én Káli-Rozmis Barbara Sisi-kutató vette át a stafétát Roman Holectől. Szubjektív tárlatvezetése keretében, mely az Erzsébet királyné élete és titkai címet viselte, kutatása alanya iránt érzett minden megbecsülésével és tiszteletével adta közre szavakkal körülírhatatlan tudását, mely a Sisi-kutatók kiemelkedő alakjává teszi őt. Minden részletre kitérő elképesztő tudásanyaga és lebilincselő, szeretetteljes előadásmódja hálás és befogadó fülekre és lelkekre talált. Előadása végeztével a hallgatóságnak alkalma nyílott a szerzőnő könyveit is megvásárolni, melyeket az író természetesen dedikált is.

2021 októberében megjelent első könyve Erzsébet királyné és a magyarok – Szerelem vagy barátság címmel, amely hitelesen, mégis olvasmányosan mutatja be Sisi életét nagy hangsúlyt fektetve a nem vagy kevésbé ismert, illetve elfeledett részletek megelevenítésére. A könyv az olvasók szavazati alapján elnyerte „Az Év könyve 2022“ díjat a történelmi tényirodalom kategóriájában.

Második kötete, mely szintén megvásárolható volt a múzeumban, 2023 októberében jelent meg Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben címmel.

… és a második darab

Előadóinknak sikerült elnyerniük látogatóink szimpátiáját, érdeklődését és elismerését, miért köszönet illeti őket. A Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve címre hallgató kiállításunk pedig továbbra is várja az érdeklődőket, a Sisi-rajongókat, ahogy a korszak lelkes híveit is.

Kerepesi Igor

Képek: a Gömör-Kishonti Múzeum fényképtára; www.google.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »