Városháza-ügy: a koronatanú szerint a városvezetés tudtával tárgyaltak az ingatlan eladásáról

Városháza-ügy: a koronatanú szerint a városvezetés tudtával tárgyaltak az ingatlan eladásáról

A főpolgármester tudtával és a főváros kezdeményezésével akarták eladni a Városházát – állította az egyik kiszivárogtatott hangfelvételen is szereplő tanú a fővárosi vizsgálóbizottság hétfői ülésén.

Folytatta munkáját a Városháza tervezett eladását vizsgáló fővárosi bizottság. A meghallgatáson megjelent Bodnár Dezső ingatlanszakember, a Wallis egykori munkatársa, akinek a hangja szerepel a sajtóban novemberben megjelent hangfelvételen, amelyen idén május 5-én arról beszéltek, hogy milyen jutalékos rendszer van a fővárosi ingatlaneladásoknál. Az ő levelét ismertette korábban Láng Zsolt, a bizottság fideszes alelnöke arról számolt be, hogy egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Fővárosi Vagyonkezelő a főpolgármester tudtával ajánlotta értékesítésre a Városházát.

Bodnár Dezső most a bizottság és a nyilvánosság elé lépett, és megismételte ezeket az állításait, és arról is beszélt, hogy kikkel találkozott az ügyben. A megbeszélést szerinte Berki Zsolt, az ügylet rejtélyes fővárosi szereplője szervezte, és ezen részt vett kettejükön kívül Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója és egy másik dolgozója, valamint Gansperger Gyula és egy befektető képviselője.

„Ez egy tájékoztató volt, amire mint potenciális és megfelelő pénzügyi forrással rendelkező befektető képviselőjét hívtak meg” – mondta a saját szerepéről Bodnár Dezső, és kitért arra is, hogy mit tud a Városháza feltételezett eladásáról.

„Egyértelműen a beszélgetés nagy részében a Városházáról volt szó, és

elhangzott korábban Berki úr és Barts úr szájából is, hogy a fővárosi vezetők tudtával és beleegyezésével történnek a tárgyalások,

mint ahogy már korábban is voltak ezzel kapcsolatban tanulmányok és mindenféle előkészítő döntések. A tárgyalás szervezésekor egyértelműen Berki Zsolt határozott átállítása volt az, hogy erre megvan a felső szintű jóváhagyás. A Barts úr által tartott befektetői tájékoztatón is többször szóba került az, hogy az ingatlan eladása a fővárosi vezetésnek a tudtával és beleegyezésével történik” – mondta a bizottság előtt.

Bodnár Dezső arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után. Kérdésre válaszolva hozzátette, Berki Zsolt kereste meg a Városháza értékesítésének ötletével, aki úgy viselkedett, mint aki maga képviseli a fővárosi önkormányzatot. A levelét megerősítve közölte, miután szóba került a 10 százalékos jutalék, megszakadtak a tárgyalások, mert azt követően, hogy Berki Zsolt távozott a tárgyalásról, a befektető kijelentette: „Köszönjük szépen, ezt nem!”

Bodnár Dezső jelezte azt is, hogy az ügyben kész tanúskodni a rendőrségen is.

Barts J. Balázs: nem tervezik a Városháza eladását

Hírdetés

A bizottság előtt ismét megjelent Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója, aki – múlt heti meghallgatásához hasonlóan – ismét hangsúlyozta, hogy a Vagyonkezelő és a főváros nem tervezi a Városháza eladását.

„A megbeszélésnek az volt a fő célja, hogy szerettem volna ingatlanpiaci információt szerezni arról, hogy van-e annak realitása, hogy a Városháza épületére befektetők jelentkezzenek, akár bérlőként, akár vevőként” – mondta a vezérigazgató.

Kovács Péter, a testület fideszes elnöke úgy látta, hogy a meghallgatott vendégek elmondása azt erősíti meg, hogy a főváros el akarta adni az épületet.

„Egy dologban értünk egyet, hogy Barts úr és Bodnár úr állításai összecsengenek. Volt 2021 májusában egy megbeszélés, ahol többek között a Városháza jövőjéről volt szó, és mindkét úriember azt mondta, hogy szó volt arról, hogy eladnák a Városházát, és elhangozhatott ez a mondat, hogy a főpolgármester úr vagy a városvezetés tudtával mondják el ezt” – emelte ki.

Soproni Tamás, a grémium momentumos alelnökét a testület munkája olykor egy bohózatra emlékezteti.

„Berki Zsolt egy szélhámosnak tűnik, és fújjuk ezt a Városháza-lufit, de senki nem állította azt, hogy Karácsony Gergely el akarta adni a Városházát”

– jelentette ki.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint igenis van ügy, amelyet fel kell deríteni.

Az ügyben múlt hétfőn a rendőrség több helyszínen, így a Városházán is házkutatást tartott, ennek részleteiről az ORFK nem adott tájékoztatást. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a helyzet tisztázása érdekében jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a vizsgálóbizottság január 3-án folytatja a munkáját.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »