Az oktatási tárca a fiatalok pénzügyi tudatosságát is javítani akarja

Az oktatási tárca a fiatalok pénzügyi tudatosságát is javítani akarja

Az elmúlt évek kihívásai ugyan számos gazdasági nehézséget hoztak, de a lakossági pénzügyi tudatosságára pozitív hatással voltak a felmérések szerint. Ettől függetlenül a pénzügyi ismeretek bővítése továbbra is fontos feladat, amelyet az oktatási minisztérium is felismert.

Ennek jegyében a tárca megállapodást írt alá a Szlovák Nemzeti Bankkal, a Szlovák Takarékpénztárral, az Országos Oktatási és Ifjúsági Intézettel és a FinQ Központtal. A memorandum célja a közoktatási  reform és a tanulók funkcionális műveltségének javítását célzó tevékenységek támogatása. 

Ez is része annak a szélesebb körű törekvésének, hogy támogassák az általános és középiskolai oktatási innovációkat.

Hírdetés

Az is kiderült, a szervezetek az általános és középiskolai tanulók pénzügyi ismereteinek bővítését célozzák. Kiemelt feladatként pedig a tanulók funkcionális műveltségének fejlesztését nevezték meg.. Ennek jegyében a következő tanévtől több mint 400 általános iskolában kezdik meg az elsőévesek oktatását az új állami oktatási program szerint. 

Az együttműködők a FinQ program használatában egyeztek meg, amely eszközöket biztosít a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztéséhez. A nyilvánosságra hozott információk alapján a FinQ program célja, hogy a hallgatók a kompetenciák és a gondolkodás minden formája fejlesztésével képesek legyenek megérteni a pénzügyi oktatás szükségességét, emellett megtanuljanak helyes pénzügyi döntéseket hozni.

A kérdés persze leginkább az, mennyire tud majd hatékonyan működni ez a képzés a gyakorlatban.

FinQ Centrum egy nonprofit szervezet, amely a Szlovák Takarékpénztár Alapítványának és a Szlovák Nemzeti Bank Alapítványának közös kezdeményezéseként jött létre. Célja az általános és középiskolák pénzügyi ismereteinek emelése és a jobb pénzügyi oktatás támogatása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »