Van ország, ahol börtön jár azért, ha valaki álhíreket terjeszt a COVID-ról

Van ország, ahol börtön jár azért, ha valaki álhíreket terjeszt a COVID-ról

A maláj kormány csütörtökön rendkívüli törvényt hozott a koronavírus-járvánnyal és a délkelet-ázsiai országban januárban bevezetett vészhelyzettel kapcsolatos álhírek ellen, amelyek terjesztőit súlyos pénzbüntetésekkel vagy akár hat év börtönbüntetéssel sújthatják.

A pénteken hatályba lépő rendelet értelmében bűncselekménynek minősül a járvánnyal és a vészhelyzettel kapcsolatos bármilyen „részben vagy egészben hamis” tartalom megosztása vagy terjesztése. Bírálói szerint azonban a rendelkezés valójában Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök pozíciójának megszilárdítását szolgálja.

A rendkívüli törvényhez nem szükséges a parlament jóváhagyása.

Hírdetés

A kormány szövetségi közlönyében megjelent rendelet szerint a törvény mindenkire vonatkozik, nemzetiségtől vagy állampolgárságtól függetlenül, aki bírálja Malajzia járványkezelését.

A rendelkezés megszegőit 100 ezer ringgitre (húszezer euróra) és három év börtönbüntetésre ítélhetik. A jogszabály súlyosabb büntetést ír elő azok számára, akiket bűnösnek találnak abban, hogy anyagilag támogatják a hamis hírek közzétételét, őket akár 500 ezer ringgitre (több mint százezer euró) és akár hat év börtönbüntetésre ítélhetik.

A több mint 30 millió lakosú Malajziában eddig több mint 319 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető mintegy 1200 halálesetet jegyeztek fel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »