Csökkentik a várakozási időt (Sofőrvizsga)

Csökkentik a várakozási időt (Sofőrvizsga)

Ha ezen a hétvégén is magas lesz az átmenési arány, kevesebb mint harminc napra csökkenhet a korábbi több mint három hónaphoz képest a várakozási idő a B osztályú gépkocsivezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgáknál – jelentette be tegnapi sajtóértekezletén Ráduly István prefektus. A Kovászna megyei kormányhivatal vezetője jelezte, a soron következő hétvégén a bukaresti prefektúrával való együttműködés részeként újabb háromszáz jelentkezőt vizsgáztatnak Sepsiszentgyörgyön fővárosi „kölcsönrendőrök” segítségével.

Ráduly István szerint a bukaresti prefektúrával kötött megállapodás nyomán májusban két hétvégén segítettek a helyi rendőröknek fővárosi kollégáik. Az első alkalommal 260 személy jelentkezett a vizsgára, közülük 225 (86,5 százalék) megszerezte a jogosítványát, a második alkalommal pedig 277-en vizsgáztak, közülük 242 (87,4 százalék) sikerrel. A korábbi hasonló rendkívüli vizsgáztatásokhoz képest mindkét eredmény kiemelkedően jó, és ha minden alkalommal legalább ennyien átmennének, akkor nem gyűlnének fel a várakozók. A hosszú várólista oka nem feltétlenül a túl sok jelentkező, hanem hogy sokan elbuknak a vizsgán, akik aztán újra és újra jelentkeznek.

Hírdetés

Ráduly István továbbá jelezte, a mostani hétvégére nem teltek még be a helyek, tegnap reggel még 10 szabad volt. Számára érthetetlen, hogy miközben se vége, se hossza nem volt a panaszoknak, hogy milyen sokat kell várni, alig-alig sikerül betölteni a helyeket. Szerinte azok a félelmek sem állják meg helyüket, melyet például a kézdivásárhelyiek fogalmaztak meg, miszerint nem jönnek Sepsiszentgyörgyre vizsgázni, mert nem ismerik a várost. A jogosítványt nem egy adott körzetre adják, aki megszerzi, máshol is fog vezetni, ezért nem világos, miért fontos, hogy hol vizsgázik az illető – fogalmazott a prefektus. Azt is elmondta, noha megfogalmazódott ilyen igény, de arra nincs lehetőség, hogy a más megyéből körülményesen idekért rendőröket több helyszínen megosszák, és ezzel kockáztassák, hogy végül ne tudják hatékonyan csökkenteni a várakozási listát.

Ráduly István arra is kitért, számára érthetetlen, hogy egyes gépkocsivezetői iskolákban mi történik, hogy azok a jogosítványra pályázók, akik az elméleti képzés végén az ellenőrzésen elérik a szükséges pontszámot, a rendőrségi vizsgán siralmasan teljesítenek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »