Valóra vált álom a Gábor Áron utca felújítása (Kovászna)

Valóra vált álom a Gábor Áron utca felújítása (Kovászna)

A kovásznai Gábor Áron utca lakóinak álma vált valóra: az eddig kockaköves, kavicsozott utcában elterítették az első aszfaltréteget. Ezt nagyon sokan értékelték a közösségi oldalon is, de voltak, akik úgy látták, nem is lett volna szükség az aszfaltra.

A Gábor Áron utca teljes körű felújítása része a város által megnyert, uniós támogatással és helyi hozzájárulással finanszírozott, úgynevezett „tizenegy utcás pályázatnak”, melynek összértéke húszmillió lej. A Gábor Áron utca korszerűsítése a városszéli szennyvíztisztítótól az erdészetig tart – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől.

A tervezett határidőhöz képest csúsztak a munkálatok, ennek legfőbb oka a gázvezetékek cseréje volt. A gázszolgáltató későn kezdte és csupán májusban fejezte be munkálatait. A gázhálózat bővítéséről is szó esett, de a városháza nem tudta vállalni, hogy tovább halogassa az útfelújítási munkálatokat, hiszen a tervezés, licitek, a kivitelezés hosszú időt vett volna fel – magyarázta a polgármester.

Hírdetés

A gázszolgáltató munkálataival párhuzamosan sikerült a felújítási tervbe belefoglalt esővíz-elvezető rendszert kiépíteni, rövid szakaszon bővítették a szennyvízcsatornát is. Most leöntötték az első réteg aszfaltot, következik a szegélykövek lerakása, a meglévők kijavítása. A csatornatetőket is szintbe kell hozni, az út egyik oldalán kiépített járdákat térkővel rakják ki, végül egy újabb aszfaltréteget öntenek az úttestre – ismertette a további folyamatot Gyerő József.

A munkálatok befejezése után két szakaszon egyirányúvá teszik a forgalmat, a Timár és a Lakosok utca kereszteződésétől a város széléig tartó részeken. Egyrészt innen a Timár utca és a szennyvíztisztító között lehet majd csak egy irányban közlekedni, másrészt a Lakosok utcáján – ezt is leaszfaltozzák – a Kovásznáról Sepsiszentgyörgy irányába vezető országútig. A menetirányokat ezután szabják meg. Mindkét szakaszon szűk a hely, nincs lehetőség a szabványos kétirányú forgalomra – érvelt a polgármester.

„Hitetlenek voltak az emberek, soha nem volt aszfalt a Gábor Áron utcában, mondogatták, mese, hogy ott is aszfaltozni fognak. Tudni kell, hogy egy uniós pályázat kivitelezése legalább hat évbe telik a hazai bürokrácia körülményei között. De az álmok valóra váltak” – mondta összegzésként a polgármester.

A „tizenegy utcás pályázat” keretében újabb útszakaszok aszfaltozása következik: a Timár és a Dsida utcában fognak dolgozni. A Șaguna és a Teculescu utcában is korszerűsítenek, de itt is késlekednek a gáz-, illetve az ivóvízhálózatokat érintő munkálatok miatt – tudtuk meg a városházán.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »