A vb-re is kijutott a kézilabda-válogatott

A vb-re is kijutott a kézilabda-válogatott

Mindkét mérkőzésen nyert Litvánia ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott, ezzel kijutott a világbajnokságra. Vilniusban 26–33-ra, Veszprémben 36–23-ra diadalmaskodott Chema Rodríguez csapata, és az első kalapból várhatja a sorsolást. A 2025 elején esedékes világbajnokságnak Norvégia, Horvátország és Dánia ad otthont.

Nem volt kérdéses, melyik válogatott a párharc esélyese. A 2024-es Eb-selejtező 6-os csoportjában is találkozott egymással a magyar és a litván kézilabda-válogatott, és mindkét alkalommal a mieink győztek. Még 2022. október 12-én, Érden, az első fordulóban 36–23-ra nyertek Lékaiék, majd az ötödik fordulóban, 2023. április 27-én, Klaipėdában 31–46-os könnyed győzelmet arattak a visszavágón.

A május 9-i, vilniusi világbajnoki selejtezőn 1900 néző előtt, ha nem is könnyed játékkal, de a második félidőben már magabiztosan kézilabdázva, 26–33-ra nyert a magyar válogatott. Harminc perc után 11–13-ra vezettünk, a litvánok küzdöttek, a második játékrészben azonban jobban játszottunk, a győzelmünk nem forgott kockán. Imre Bence 11, Ancsin Gábor 8 gólt dobott, ők voltak a mérkőzés legeredményesebb játékosai.

Litvániában tulajdonképpen eldőlt, hogy ki szerepel majd a 2025-ös világbajnokságon. A május 12-i, veszprémi visszavágóra majdnem 3800-an voltak kíváncsiak. Chema Rodríguez szövetségi kapitány is elégedetten nyilatkozott az összecsapás után, jól játszottunk az ő meglátása szerint is, igyekezett mindenkinek lehetőséget adni. Minden játékos legalább tizenöt percet a pályán töltött, és a kapitány szerint a fiatalok döntötték el a meccset. Palasics Kristóf remekül védett, 22 lövés akadt el benne a mérkőzés során. A litvánok szövetségi kapitánya, Gintaras Savukynas is a magyar kapust emelte ki, de a vereség ellenére elégedett volt a csapata teljesítményével, mert a világ egyik legjobb alakulatától kaptak ki. Az első félidőt 17–10-re nyerte meg a magyar válogatott, a folytatásban nőtt az előny, végül 36–23-ra győztünk. A két legeredményesebb hazai játékos, Rosta Miklós 6, Imre Bence 5 gólt szerzett, és a magyarok közül 13-an iratkoztak fel a góllövők listájára. A másik oldalon Mindaugas Dumčius 8 találatig jutott.

Hírdetés

A május 29-i horvátországi sorsoláson Magyarországot a legerősebb, első kalapból húzzák ki, ami azt jelenti, hogy a csoportkörben biztosan elkerüli Dániát, Franciaországot, Svédországot, Németországot, Spanyolországot, Szlovéniát és Egyiptomot. A vb mezőnye még nem teljes, egy válogatott hiányzik a 32 csapatos tornáról. Az üres helyet egy szabadkártyás, feltehetően európai alakulat kapja majd, amelyet a nemzetközi szövetség nevez meg. Ha a selejtezőket nézzük, a 11 európai párharcból négyen két vagy kevesebb gólon múlt a továbbjutás. Szlovénia hetesekkel múlta felül Svájcot, de Spanyolország Szerbia, Észak-Macedónia Feröer, Hollandia pedig Görögország ellen szenvedett vereséget. Szlovákia például egy góllal nyert Lengyelországban, itthon viszont nyolccal kikapott. A legnagyobb meglepetést Olaszország okozta, mivel Montenegrót mindkétszer felülmúlta.

 

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »